ΤΟΠΙΚΑ

Κομφούζιο με τις παραλίες

κομφούζιο-με-τις-παραλίες-80111

Γρίφος η απόφαση και σε ποιους αφορά σε επίπεδο Μαγνησίας – Οι διευκρινίσεις από την Πολιτική Προστασία στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το πλαίσιο λειτουργίας

Ψάχνουν τους ΚΑΔ… στις παραλίες οι επαγγελματίες των παραθαλάσσιων περιοχών της Μαγνησίας από χθες το απόγευμα, οπότε η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε το άνοιγμα 513 οργανωμένων παραλιών από μεθαύριο Σάββατο.

Με μόνο οδηγό συγκεκριμένους ΚΑΔ, η υπόθεση του ανοίγματος των οργανωμένων παραλιών ουσιαστικά εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Από την έρευνα που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, σε τοπικό επίπεδο κανένας υπηρεσιακός παράγοντας (Λιμεναρχείο, Κτηματική Υπηρεσία) που ρωτήθηκε δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει με σαφήνεια ποιες κατηγορίες επαγγελματιών, που χρόνια τώρα δραστηριοποιούνται σε παραλίες, μπορούν να επανεκκινήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από μεθαύριο ή όχι, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουν σήμερα όλες τις παραμέτρους.

Το μεγαλύτερο ως φαίνεται πρόβλημα, από τα ερωτήματα που δέχτηκε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, εστιάζεται στο τι μέλλει γενέσθαι κυρίως με την κατηγορία των επαγγελματιών που μισθώνουν κάθε χρόνο προς εκμετάλλευση παραλίες, αφού η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη, όπερ σημαίνει ότι μέχρι σήμερα βρίσκονται ουσιαστικά στον «αέρα» όσοι επαγγελματίες μέχρι πέρυσι μίσθωναν προς εκμετάλλευση παραλίες, σήμερα όμως, αφού δεν υπάρχει ΚΥΑ, δεν μπορούν να θεωρηθούν ενταγμένοι στον σχετικό ΚΑΔ (93.29.11.00 μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες).

Σημειώνεται πως συνολικά στην απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών σ’ όλη τη χώρα ενεργοποιούνται τρεις νέοι κωδικοί, σε συνδυασμό με ανοιχτούς ΚΑΔ για take away διάθεση καφέ. Οι τρεις ΚΑΔ είναι οι 93.29.11.00 μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες, 93.29.11.02 υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών, 93.29.11.05 υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή/ και καθισμάτων παραλιών (πλαζ).

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να έχει αποκρυσταλλωμένη εικόνα, που θα διαφωτίσει κυρίως τους επαγγελματίες της περιοχής, ώστε να γνωρίζουν αν αφορά σε εκείνους η συγκεκριμένη απόφαση για να προετοιμαστούν κατάλληλα, όσο εφικτό είναι αυτό, μέσα σε τόσο λίγο χρόνο, αφού το άνοιγμα θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα, που προϋποθέτουν παρεμβάσεις ουσίας, προκειμένου οι επαγγελματίες να μη ρισκάρουν να έρθουν αντιμέτωποι με τον νόμο και τα πρόστιμα.

Οι επισημάνσεις στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Από την ενημέρωση που είχαμε ως ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από πηγές από το περιβάλλον του κ. Χαρδαλιά προκύπτει ότι:

– Μέχρι αύριο Παρασκευή αναμένεται να έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση βάσει της οποίας θα ξεκινά η διαδικασία για την εκμίσθωση των παραλιών. «Κάθε φορά που ανακοινώνεται ότι κάτι ανοίγει, στο χρονικό περιθώριο που απομένει μέχρι την επαναλειτουργία εκδίδεται και η συγκεκριμένη Κοινή Υπουργική Απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες», υπογραμμίστηκε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

-Λίστα ονομαστική με τις 513 οργανωμένες παραλίες δεν υπάρχει, ο αριθμός τους ωστόσο προκύπτει από τους αντίστοιχους ΚΑΔ που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εμπορίου, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

-Η κάθε επιχείρηση από την έναρξη της λειτουργίας της αποκτά συγκεκριμένο ΚΑΔ. Αν είναι στους συγκεκριμένους ΚΑΔ που ανακοινώθηκαν από την Πολιτική Προστασία, είναι σαφές ότι ανοίγουν, όπως επισημάνθηκε

-Οσοι επιχειρήσουν να ανοίξουν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις και να είναι ενταγμένοι στους συγκεκριμένους ΚΑΔ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το… Αυτόφωρο. «Καμία αυτοσχέδια παραλία που είναι στο όριο των «μαϊμού» δεν πρόκειται να ανοίξει με άλλους ΚΑΔ. Αν δηλαδή πάει ο άλλος και παίρνει μία άδεια από τον Δήμο, δεν έχει πάρει ΚΑΔ ή πάει μέσω δημοτικής επιχείρησης να ανοίξει, χωρίς άδειες υγειονομικές. Αν ανοίξουν θα πάνε Αυτόφωρο. Η απόφαση αφορά πολύ ξεκάθαρα σε 513 οργανωμένες παραλίες σ’ όλη τη χώρα», ήταν το μήνυμα.

Στο ερώτημα τέλος κατά πόσο θα προλάβουν οι επαγγελματίες σε λίγα 24ωρα να προετοιμαστούν ώστε να επαναλειτουργήσουν τηρώντας όλο το πλαίσιο των μέτρων που τους υποδείχτηκε, ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας ήταν κατηγορηματικός πως «δεν είναι δυνατόν να μείνουν οι παραλίες κλειστές, επειδή ορισμένοι δεν είναι προετοιμασμένοι».

Ψάχνονται και οι φοροτεχνικοί

Στα θολά σημεία της απόφασης για το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών προκαλούν από χθες «πονοκέφαλο» και στους φοροτεχνικούς, στους οποίους απευθύνθηκαν πολλοί επαγγελματίες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Λογιστές, που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκτιμούν πως οι δύο από τους τρεις ΚΑΔ που ενεργοποιήθηκαν για το άνοιγμα των παραλιών και συγκεκριμένα οι ΚΑΔ για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες και τις υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών εκ των πραγμάτων δεν αφορούν σε Βόλο και Μαγνησία, αλλά σε μεγάλες οργανωμένες παραλίες της Αθήνας, όπως της Γλυφάδας, της Βουλιαγμένης, της Βάρκιζας ή αντίστοιχα άλλων περιοχών.

Ομως και ο τρίτος ΚΑΔ, που θα μπορούσε να έχει εφαρμογή στον Βόλο και τη Μαγνησία και αφορά στις υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών και καθισμάτων παραλιών, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί τουλάχιστον όχι ακόμη αφού δεν έχει κοινοποιηθεί η κοινή υπουργική απόφαση για την εκμίσθωση χώρων για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από λογιστές, ο εν λόγω ΚΑΔ δεν αφορά μόνο σε παροχή υπηρεσιών αποκλειστικά για ομπρελοκαθίσματα όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε παραλίες της Ρόδου, αλλά και σε καταστήματα που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες εφόσον έχουν δηλώσει στην Εφορία την εν λόγω δραστηριότητα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο εκτιμούν πως ενδεχομένως έχει εφαρμογή σε παραλίες της Μαγνησίας όπως στον Αη Γιάννη, στο Παπά Νερό, στην Αφησσο, στις Αλυκές, τις Κουκουναριές και άλλες.

Ομως, απαιτείται και προετοιμασία, καθώς μέχρι πριν δύο με τρεις μέρες δεν είχε παραληφθεί από την Κτηματική Υπηρεσία η κοινή υπουργική απόφαση για τις παραχωρήσεις χώρων ώστε να προχωρήσουν οι Δήμοι στις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τέλος, εκτός των εκμισθώσεων είναι και η προετοιμασία των επαγγελματιών για τη λειτουργία τους και βέβαια η επισκεψιμότητα που θα έχει η κάθε παραλία τη δεδομένη χρονική στιγμή. Στη Σκιάθο για παράδειγμα και τα υπόλοιπα νησιών των Β. Σποράδων, όπου για ευνόητους λόγους δεν υπάρχει αυτήν την περίοδο τουρισμός, εκτιμάται ότι είναι νωρίς για το άνοιγμα των παραλιών.

«Φουρτούνα» στους Δήμους

Προκαλεί η απόφαση – Στα τυφλά για το ποιες εννοούνται οργανωμένες παραλίες

«Φουρτούνα» προκαλεί στους Δήμους της Μαγνησίας το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών από μεθαύριο Σάββατο.

Το άνοιγμα των παραλιών με ομπρελοκαθίσματα ενόψει του πρώτου μίνι καύσωνα του ερχόμενου Σαββατοκύριακου έπιασε τους Δήμους απροετοίμαστους σε όλα τα επίπεδα, καθώς δεν έχουν εκμισθωθεί χώροι για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων, δεν έχουν καθαριστεί, δεν έχει διευκρινιστεί τι εννοείται με τον όρο οργανωμένη παραλία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχάλη Μιτζικό, δεν έχει καν βγει η ΚΥΑ για την εκμίσθωση των παραλιών προς εκμετάλλευση από ιδιώτες. «Περιμένουμε την ΚΥΑ για τη χρήση του αιγιαλού και στη συνέχεια αναμένουμε οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουμε» ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Πέρα από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε μισθώσει παραλίες, δεν έχουμε καν προχωρήσει σε καθαρισμούς που θα ξεκινήσουν από Δευτέρα. Διαβάζουμε την απόφαση και προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιες είναι οι οργανωμένες παραλίες», είπε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Αποστόλης Κοντογιώργος.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το ίδιο θέμα, ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας ανέφερε ότι «αναμένουμε μέρα με τη μέρα την κοινή υπουργική απόφαση για τη δημοπράτηση των παραλιών. Κατά συνέπεια, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή οργανωμένες παραλίες, που να μπορούν να λειτουργήσουν στο νησί».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου