Η τοπική αγορά έχει την ανάγκη μας

η-τοπική-αγορά-έχει-την-ανάγκη-μας-82700

Της Βάσως Κυριαζή

H πανδημία του κορονοϊού δεν αφήνει μόνο βαθιά σημάδια στην κοινωνία, αλλά ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ανεξίτηλα και στην οικονομία.

Μετά από μια δύσκολη περίοδο, αναγκαίου για τη δημόσια υγεία αυτοπεριορισμού, περάσαμε από χθες σε νέα φάση της ζωής μας και καλούμαστε να πιάσουμε ξανά το νήμα της καθημερινότητάς μας.

Δεκάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης μας προσπαθούν να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους και σε αυτή τους την προσπάθεια είναι σαφές ότι ως καταναλωτές πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους για να αποφύγουμε ως πόλη τα μόνιμα λουκέτα.

Επιστρέφοντας σιγά σιγά στην καθημερινότητα, υποχρέωσή μας είναι να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την τοπική αγορά.

Από σήμερα πρέπει ο καθένας μας, με όποια οικονομική δυνατότητα διαθέτει, να συμβάλλει περισσότερο στην προσπάθεια να μην μπει ούτε ένα λουκέτο στα καταστήματα της τοπικής αγοράς.

Οσο σημαντικό στην παρούσα δύσκολη συγκυρία είναι να μας διακατέχουν όλους η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη, άλλο τόσο σημαντικό είναι να καταλάβουμε και να κάνουμε πράξη τη στήριξη της τοπικής μας αγοράς, γιατί έτσι στηρίζουμε και την τοπική κοινωνία.

Μετά από δύο μήνες όλοι περίμεναν πώς και πώς τη χθεσινή μέρα για να ανοίξουν. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι επιχειρήσεις υπέστησαν μεγάλη οικονομική ζημιά. Το κόστος δεν μπορεί να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή. Στην πορεία θα φανεί. Οι επιχειρήσεις πάντως είναι έτοιμες, περιμένουν τη στήριξη του κόσμου, ώστε να δημιουργηθεί θετικό περιβάλλον για να μπορέσουν να το παλέψουν και να μείνουν όρθιες.

Αν όχι τώρα, πότε θα στηρίξουμε την τοπική αγορά; Επιπροσθέτως, εκτός από τις επιχειρήσεις, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι σε αυτές και θα πρέπει οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν. Κακά τα ψέματα, για να μην αναγκαστούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μείωση των λειτουργικών τους εξόδων, θα πρέπει να αποκτήσουν ρευστότητα. Διαφορετικά η συρρίκνωση του προσωπικού θα επέλθει μοιραία. Αυτό όμως δεν το θέλει κανείς, γιατί εκτός όλων των άλλων εκείνοι που θα χάσουν τη δουλειά τους εκτός από εργαζόμενοι είναι κι αυτοί εν δυνάμει καταναλωτές.

Ολοι θέλουν να πιστεύουν ότι στην πορεία θα ανακοινωθούν επιπλέον φοροελαφρυντικά μέτρα, στην κατεύθυνση να κρατηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις. Κάθε νέα αρχή και δύσκολη. Ομως αν πράγματι πιστέψουμε στο νόημα που έχει σε αυτή τη φάση το σύνθημα «στηρίζουμε την τοπική αγορά», τότε σίγουρα υπάρχει ελπίδα τα πράγματα να πάνε καλύτερα στη συνέχεια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου