Προσπάθειες βήμα – βήμα

προσπάθειες-βήμα-βήμα-87996

Σε μία τόσο ρευστή κατάσταση κανείς δεν δικαιούται να ρισκάρει και να πειραματίζεται, διότι πολύ απλά θα γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος μας

Της Βάσως Κυριαζή

Οσοι έσπευσαν να διαπιστώσουν από την αρχή που ξέσπασε η κρίση της πανδημίας με τον COVID – 19 ότι βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, μπορεί να έγιναν δυσάρεστοι, είχαν όμως απόλυτο δίκιο, ως φαίνεται.

Οταν έχεις να κάνεις με έναν αόρατο εχθρό, δίνεις με τα «όπλα» τη μάχη να τον δαμάσεις, οι δυσκολίες όμως είναι μεγάλες.

Γιατί πολύ απλά πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κατάσταση, που από τη μία προσπαθείς να κλείσεις πληγές και την ίδια στιγμή ανοίγουν άλλες τόσες. Πολλά τα μέτωπα, επώδυνες οι επιπτώσεις. Σ’ όλα τα επίπεδα.

Είναι σίγουρα παρακινδυνευμένο να ισχυριστεί κανείς ότι γνωρίζει τι μας περιμένει πιο κάτω. Οταν ακόμη και οι επιστήμονες «διαβάζουν» καθημερινά τη νόσο και προχωράνε βήμα – βήμα στις διαπιστώσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η πανδημία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα περάσει πολύ καιρός μέχρι να κερδηθεί η μάχη.

Μέχρι τότε το φρονιμότερο όλων θα είναι να υπάρξουν από όλες τις πλευρές υπευθυνότητα, ωριμότητα και πάνω από όλα θέληση να κερδίσουμε αυτό τον ύπουλο εχθρό. Μπορεί μία μερίδα πολιτών να αρέσκεται στη συνωμοσιολογία, ενδεχομένως ορισμένοι πράγματι να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο κίνδυνος είναι ζωντανός, όμως αν μη τι άλλο έχουν υποχρέωση να σκεφτούν την πλειονότητα του κοινωνικού συνόλου. Σε μία τόσο ρευστή κατάσταση κανείς δεν δικαιούται να ρισκάρει και να πειραματίζεται, διότι πολύ απλά θα γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος μας. Οταν κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπεριφερθεί ο ιός το επόμενο διάστημα, δεν έχουν κανένα δικαίωμα οι λίγοι με τη στάση τους να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.

Στην παρούσα φάση αυτό που προέχει είναι να βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη. Ας κάνουν ένα βήμα πίσω όσοι με τη στάση τους ενισχύουν να μετατραπεί η χώρα σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Δεν βοηθάει κανέναν αυτό. Προέχει αυτή την ώρα η σωστή διαχείριση των συνεπειών της κρίσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου