Χρειάζεται συνεννόηση όλων

χρειάζεται-συνεννόηση-όλων-89145

Αφενός με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει, αφετέρου τα μέτωπα, που είναι ανοιχτά, είναι πολλά και αναζητούνται δραστικές λύσεις, προκειμένου να κλείσουν

Της Βάσως Κυριαζή

Οποιος πίστευε ότι η επόμενη μέρα μετά την άρση των περιορισμών θα είναι εύκολη και η πορεία προς τη νέα κανονικότητα ανώδυνη, αρκεί να γυρίσει πίσω στην περασμένη Δευτέρα και να κάνει μία αναδρομή μέχρι σήμερα, για να πειστεί ότι είχαν απόλυτο δίκιο όσοι είχαν εγκαίρως επισημάνει πως τα δύσκολα είναι μπροστά.

Διότι αφενός με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει, αφετέρου τα μέτωπα, που είναι ανοιχτά, είναι πολλά και αναζητούνται δραστικές λύσεις, προκειμένου να κλείσουν.

Το στοίχημα του περιορισμού της πανδημίας προς το παρόν φαίνεται ότι το έχουμε κερδίσει. Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση είναι τώρα που θα πρέπει να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τους δύο προηγούμενους μήνες. Μία υπόθεση που δεν είναι διόλου εύκολη, πολλώ δε μάλλον όταν οι επιπτώσεις της έχουν χτυπήσει τον πυρήνα της πραγματικής οικονομίας. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η επιστροφή στη νέα κανονικότητα δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Επίσης δεν χωρά αμφιβολία πως όσα μέτρα και να ληφθούν δεν πρόκειται από τη μία στιγμή στην άλλη κλάδοι που επλήγησαν να ορθοποδήσουν. Χρειάζονται υπομονή, συντονισμός και συνασπισμός δυνάμεων και φυσικά ενεργητικές πολιτικές που θα συμβάλλουν ώστε η μηχανή να ξαναπάρει μπροστά.

Ο οδικός χάρτης για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό, την εστίαση, στις βιομηχανίες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στον πρωτογενή τομέα, στην απασχόληση πρέπει να περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν σε συνεννόηση Κυβέρνησης και πληττόμενων κλάδων. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι υπάρχουν μαγικές συνταγές. Ούτε ασφαλώς πως είναι εύκολη υπόθεση για τους πληττόμενους κλάδους να προσαρμοστούν σε μία νέα πραγματικότητα, που προϋποθέτει και πάλι θυσίες. Οφείλουμε όμως όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως αν δεν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε τώρα, ώστε να χαραχτεί μία εθνική στρατηγική που θα υποστηριχθεί από όλους, θα το πληρώσουμε στην πορεία. Κυρίως ως χώρα. Και αυτό δεν θα είναι προς όφελος των πολιτών που στο πρόσφατο παρελθόν, ελέω μνημονίων, έκαναν πολλές θυσίες για να διασωθεί η ελληνική οικονομία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου