Σε αχαρτογράφητα νερά η εστίαση

σε-αχαρτογράφητα-νερά-η-εστίαση-90647

Πέρα από την προσαρμογή σε πραγματικότητα με λιγότερη πελατεία, αλλά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, καθώς και τα ενδεχόμενα έξοδα για εγκατάσταση διαχωριστικών για την προστασία των πελατών, καλούνται να λειτουργήσουν σε εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον

Της Βάσως Κυριαζή

Σε ανηφόρα η εστίαση. Το τέλος του lockdown ήρθε, αλλά οι καταστηματάρχες στην εστίαση έχουν να αντιμετωπίσουν χρέη για ενοίκια και εμπορεύματα, μειωμένη πελατεία και τουρισμό, επιπλέον έξοδα για μέτρα προστασίας, σε κοινωνία φοβισμένη και διστακτική να βγει έξω.

Σε αυτό το σκηνικό ο κλάδος της εστίασης είναι βαθιά πληγωμένος και ήδη οι περισσότεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση.

Μπορεί κάποια καταστήματα να έχουν τη δυνατότητα να ετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, εγκαθιστώντας χωρίσματα από πλέξιγκλας και αγοράζοντας μάσκες για το προσωπικό τους, ωστόσο υπάρχουν και εκείνα που δεν διαθέτουν αυτή την άνεση, ούτε το οικονομικό απόθεμα για να προετοιμαστούν.

Οι εφεδρείες των καταστηματαρχών για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας, που διαμορφώνει η πανδημία, είναι λιγοστές ή ανύπαρκτες. Μην ξεχνάμε ότι τα καταστήματα εστίασης δεν έχουν απλώς να αντιμετωπίσουν τη χασούρα από το κλείσιμο των δύο μηνών, που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση. Εχουν ακόμη ανοιχτές πληγές και μέτωπα, όπως ο ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, τα δημοτικά τέλη και άλλοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης.

Ολα τα παραπάνω είναι λογικό να εντείνουν την ανησυχία για τον τζίρο των επόμενων μηνών. Πέρα από την προσαρμογή σε πραγματικότητα με λιγότερη πελατεία, αλλά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, καθώς και τα ενδεχόμενα έξοδα για εγκατάσταση διαχωριστικών για την προστασία των πελατών, καλούνται να λειτουργήσουν σε εντελώς διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον και να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αν δεν θέλουν να βάλουν λουκέτο.

«Κανένα μαγαζί δεν θα αντέξει με το ένα τέταρτο του κόσμου και με πλήρη χώρο, ειδικά αυτά που δεν έχουν εξωτερικό χώρο» παρατήρησαν στη στήλη έμπειροι επαγγελματίες, επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν επιπλέον μέτρα και να δοθούν κίνητρα.

Η κατάσταση είναι εξίσου δυσχερής για τους εποχιακούς εργαζόμενους, καθώς υπάρχει φόβος ότι αρκετές εποχιακές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν.

Οι περισσότερες οργανώσεις και σύλλογοι του κλάδου της εστίασης είτε μεμονωμένα, είτε συλλογικά έχουν στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Εργασίας και στον υπουργό Τουρισμού με τα αιτήματά τους.

Ωστόσο, τα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο στους καταστηματάρχες, αλλά σε όλους τους πολίτες. Ετσι ώστε ως πελάτες να μπορούν να στηρίξουν ξανά την εστίαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου