Ο τουρισμός την επόμενη μέρα

ο-τουρισμός-την-επόμενη-μέρα-92057

Οταν όλος ο πλανήτης έχει πληγεί, όταν η πανδημία συνεχίζει να θερίζει, παραμένει άγνωστο πώς θα συμπεριφερθεί ο τουρίστας, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή είχε ήδη προγραμματίσει τις διακοπές του εκτός της χώρας του

Της Βάσως Κυριαζή

Τον Ιούλιο θα είμαστε έτοιμοι στον τουρισμό, είπε προχθές ο πρωθυπουργός μιλώντας στο CNN, θέλοντας να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση, κράτησε γερά, ενισχύοντας σημαντικά το ΑΕΠ και την εθνική οικονομία.

Οι προβλέψεις ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, αλλά ήρθε η πανδημία του κορονοιού και τα σάρωσε όλα. Από το ζενίθ στο ναδίρ. Από τη μία μέρα στην άλλη και όλα ξεκινούν από το μηδέν. Μια διαφορετική πραγματικότητα, που περιλαμβάνει συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, λιγότερες αγορές και ένας Θεός ξέρει πώς θα μπορέσει ο κλάδος να ανακάμψει. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους πως υπάρχει σχέδιο και επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν. Δεν περιμένει βεβαίως κανείς αυτό να γίνει άμεσα.

Ούτε εφικτό είναι, ούτε εύκολο. Δεν εξαρτάται άλλωστε μόνο από εμάς. Οταν όλος ο πλανήτης έχει πληγεί, όταν η πανδημία συνεχίζει να θερίζει, παραμένει άγνωστο πώς θα συμπεριφερθεί ο τουρίστας, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή είχε ήδη προγραμματίσει τις διακοπές του εκτός της χώρας του. Το πιθανότερο φέτος είναι οι περισσότεροι να κάνουν διακοπές εντός των τειχών.

Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν την οικονομική δυνατότητα. Είναι το δυσοίωνο σενάριο, που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται. Το ευοίωνο σενάριο είναι να ανοίξουν τα σύνορα και έστω δειλά – δειλά να ξεκινήσει να παίρνει μπροστά η μηχανή. Σε κάθε περίπτωση Πολιτεία και τουριστικός κλάδος οφείλουν να συνεργαστούν για να βρουν τις βέλτιστες λύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου