Το μεγάλο στοίχημα

το-μεγάλο-στοίχημα-97251

Της Βάσως Κυριαζή

Η επανεκκίνηση της οικονομίας το συντομότερο δυνατό στην εποχή μετά τον κορονοϊό είναι το μεγάλο στοίχημα, που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αναμφισβήτητα η επόμενη μέρα θα έχει δυσκολίες για την ελληνική οικονομία. Τίποτα δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο, η ζημιά είναι πραγματική.

Ολες οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων μέχρι σήμερα συνηγορούν σε σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας αγοράς και φυσικά των εθνικών οικονομιών.

Είναι ξεκάθαρο ότι τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιβληθεί, επηρεάζουν σημαντικά όλους, σχεδόν, τους τομείς της οικονομίας, αλλά και την κατανάλωση, την εφοδιαστική αλυσίδα και την επιχειρηματικότητα.

Το μεγάλο στοίχημα των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο είναι να διατηρήσουν τις παραγωγικές μονάδες των εθνικών οικονομίων, χωρίς αυτές να καταστραφούν, ώστε η ανάκαμψη να έχει δυναμική όταν ο ιός θα περιοριστεί. Αν αφεθούν να εκμηδενιστούν, τότε θα υπάρξουν αλυσιδωτά προβλήματα στις αγορές και στα εθνικά ΑΕΠ. Οι δράσεις πρέπει να είναι άμεσες και τα μέτρα να κινούνται σε δύο άξονες. Ολοι ομονοούν ως προς αυτό.

Το σχέδιο αντιμετώπισης των τεράστιων αναγκών, που θα προκαλέσει η επόμενη μέρα από την άρση αναστολής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, είναι το μεγάλο στοίχημα, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών, αλλά και της αδυναμίας να υπολογιστούν στο σύνολο τους οι αρνητικές συνέπειες στην οικονομίας.

Για αυτό και στον πυρήνα των σχεδιασμών που βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης περιλαμβάνονται επιπλέον μέτρα για την ελάφρυνση των υποχρεώσεων προσωρινά είτε αυτά έχουν να κάνουν με πληρωμές, είτε με την ενίσχυση των επιχειρήσεων για να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Ομως θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στο χρηματοπιστωτικό κομμάτι. Οι δράσεις θα πρέπει να ακολουθούν τη λήψη μέτρων για άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, με την παραχώρηση διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις με σύντομες διαδικασίες και χαμηλό κόστος. Το πρόγραμμα δανειοδοτήσεων που ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα δημιουργεί προσδοκίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Η κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου αναφορικά με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, προκειμένου όλα τα διαθέσιμα κονδύλια να διατεθούν σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη και ταυτόχρονα το ύψος των δανείων να είναι τέτοιο που να στηρίξει τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, είναι μονόδρομος.

Αν πραγματικά θέλουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνέπειες που προκάλεσε και θα συνεχίσει να προκαλεί η πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου