Εύλογες επιφυλάξεις

εύλογες-επιφυλάξεις-99538

Όσο παλεύουμε με έναν αόρατο εχθρό για τον οποίο ακόμη μαθαίνουμε, εμβόλιο δεν έχει βρεθεί, ούτε φαρμακευτική αγωγή, ο αγώνας για να αντιμετωπίσουμε τον περιορισμό της διασποράς θα είναι διαρκής και ταυτόχρονα επίπονος

Της Βάσως Κυριαζή

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι το μεγαλύτερο πλέον στοίχημα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα. Μία επιστροφή, που όπως φάνηκε και από τα όσα ειπώθηκαν από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να είναι διόλου εύκολη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προϋπόθεση για την ομαλή μετάβαση από την καραντίνα σε μια καθημερινότητα με λιγότερες δεσμεύσεις και περιορισμούς αποτελεί η συμμόρφωση των πολιτών στις συστάσεις των επιστημόνων. Τους ειδικούς ανησυχεί, πάντως, η πιθανότητα να ατονήσει η τήρηση των μέτρων προστασίας και να δημιουργηθούν συνθήκες που θα ευνοήσουν τη διασπορά του ιού.

Μπορεί οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κοινωνία πρέπει σταδιακά να επιστρέψει στην κανονικότητα, ωστόσο δεν παύουν να ανησυχούν για την επόμενη μέρα. Κυρίαρχος φόβος των επιστημόνων η καθημερινότητα και το ενδεχόμενο οι πολίτες να χαλαρώσουν και να πάψουν να τηρούν τους βασικούς κανόνες.

Η μεγάλη αγωνία των ειδικών είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Εκεί, η προσοχή πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Έναν ακόμη από τους βασικούς προβληματισμούς αποτελεί η επιστροφή στις σχολικές τάξεις. Μπορούν οι μικροί μαθητές να τηρήσουν τα μέτρα; Κι αν τα παιδιά είναι ασφαλή, μήπως απειλούν άλλες ομάδες, για παράδειγμα τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους;

Απαντήσεις στις περισσότερες επιφυλάξεις των ειδικών θα δώσει ο χρόνος, γι’ αυτό, για κάθε περιοριστικό μέτρο που θα αίρεται, θα μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις. Όσο παλεύουμε με έναν αόρατο εχθρό για τον οποίο ακόμη μαθαίνουμε, εμβόλιο δεν έχει βρεθεί, ούτε φαρμακευτική αγωγή, ο αγώνας για να αντιμετωπίσουμε τον περιορισμό της διασποράς θα είναι διαρκής και ταυτόχρονα επίπονος.

Αυτό εξηγεί και την κυβερνητική απόφαση για σταδιακή άρση των περιορισμών. Ποιος δεν θα ήθελε το σύνολο της οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας να επανεκκινήσει ταυτόχρονα; Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο είναι εφικτό αυτό και κατά πόσο εμείς οι πολίτες είμαστε διατεθειμένοι να τηρήσουμε τις οδηγίες που δίνονται. Και σ΄ αυτό το ερώτημα, η απάντηση, δεν είμαστε σίγουροι ότι θα αρέσει σ’ όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου