Τα νέα δεδομένα

τα-νέα-δεδομένα-100918

Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα ελπίζοντας, ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη. Και για να είναι, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε σ’ αυτό.

Της Βάσως Κυριαζή

Aν τα μέτρα και οι περιορισμοί της καραντίνας ήταν μία επίπονη διαδικασία για όλους, άλλο τόσο δύσκολη θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Η διαδικασία, επιστροφή στην κανονικότητα. Αν αυτό δεν γίνει σαφές σ’ όλους, η επόμενη μέρα δεν θα είναι ρόδινη. Αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς όλους τους πολίτες, διότι σε διαφορετική περίπτωση, ότι «χτίσαμε» μέχρι σήμερα θα πάει χαμένο.

Εξαρχής, άλλωστε, είχε επισημανθεί ότι αυτή η υγειονομική κρίση θα κριθεί εν πολλοίς από τη συμπεριφορά που θα έχουν οι πολίτες μέσα στην κρίση αλλά και μετά. Ειδικότερα, μετά, καθώς κάθε πισωγύρισμα θα είναι καταστροφικό τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για την οικονομία.

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα αντέξαμε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας κατάφερε να παραμείνει όρθιο και να διαχειριστεί την κατάσταση και παράλληλα να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη επιστροφή της νόσου το φθινόπωρο, πιστώνεται στα θετικά. Έτσι θα πρέπει όμως να συνεχίσουμε. Μπορεί η καραντίνα να αρθεί, μπορεί οι περιορισμοί σταδιακά να καταργούνται, όμως ο κορονοϊός δεν έχει φύγει.

Είναι εδώ και ανά πάσα στιγμή είναι επικίνδυνος και απειλητικός. Γι’ αυτό, η επαναφορά στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά και χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία, όπως τουλάχιστον έχουν διαβεβαιώσει όλοι οι αρμόδιοι και μέχρι σήμερα τουλάχιστον δείχνουν να το εννοούν.

Είναι το τέλος της αρχής, είπε χθες ένας υπουργός σε ένα τηλεοπτικό πάνελ. Το ίδιο επισήμανε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του. Ως πολίτες, οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση ρισκάρουμε να μπούμε πάλι σε νέες περιπέτειες.

Και αυτό αν μη τι άλλο θα είναι καταστροφικό. «Φτάσαμε στη βρύση, πρέπει να πιούμε και νερό» λέει μία παροιμία. Οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, ελπίζοντας ότι η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη. Και για να είναι, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε σ’ αυτό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου