Το ορόσημο της 4ης Μαΐου

το-ορόσημο-της-4ης-μαΐου-102192

Αν τα πράγματα πάνε καλά, δεν έχουμε να φοβηθούμε στη συνέχεια. Για να επιτευχθεί όμως αυτό χρειάζεται εμείς ως πολίτες να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δοθούν απαρέγκλιτα

Της Βάσως Κυριαζή

Η δημόσια συζήτηση, πλέον, τις τελευταίες ώρες επικεντρώνεται στην επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Μετά από ενάμιση μήνα καραντίνας, σήμερα, με διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό τα επόμενα βήματα. Σε υγειονομικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο, τι μέλλει γενέσθαι. Πώς, σταδιακά, θα επιστρέψουμε σε μία καθημερινότητα, η οποία ασφαλώς όπως πολλάκις έχει επισημανθεί, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ίδια, με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι πρότινος.

Μέχρι επισήμως να ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα του come back, ό,τι ακούγεται, ό,τι γράφεται είναι μόνο σενάρια τα, οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας είτε μέσω διαρροών, είτε μέσω των πληροφοριών του ρεπορτάζ. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν αμφισβητείται είναι πως όσα ανακοινωθούν θα είναι το απαύγασμα των προτάσεων που η επιστημονική κοινότητα έχει καταθέσει με υπευθυνότητα και μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο μεταξύ των επιστημόνων.

Οποιος νομίζει ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι εύκολη, πλανάται πλάνην οικτρά. Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται ελαφρά τη καρδία, για τον απλούστατο λόγο ότι από την εφαρμογή τους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και η επόμενη μέρα στην οικονομία της χώρας, που δοκιμάζεται εξίσου.

Η 4η Μαϊου είναι ένα ορόσημο, μόνο όμως επειδή θα είναι η αρχή για τη σταδιακή επαναφορά της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές, θα το επαναλάβουμε ακόμη μία: Είμαστε ακόμη στην αρχή μίας μεταβατικής περιόδου. Αν τα πράγματα πάνε καλά, δεν έχουμε να φοβηθούμε στη συνέχεια. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, χρειάζεται εμείς ως πολίτες να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες που θα μας δοθούν απαρέγκλιτα. «Αν χαλαρώσουμε τώρα θα την πληρώσουμε ακριβά», επιμένουν να λένε οι επιστήμονες και αυτό και δεν αποτελεί μία απλή επισήμανση. Είναι η αυτονόητη υποχρέωση που έχουμε, αν πραγματικά θέλουμε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που κάναμε όλο αυτό το διάστημα. Ολοι έχουμε υποβληθεί σε στερήσεις, άξιζε όμως τον κόπο αν σκεφτεί κανείς ότι σώθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές. Αυτό ας το έχουμε στην πίσω άκρη του μυαλού μας πάντα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου