Από τα μπαλκόνια στους δρόμους

από-τα-μπαλκόνια-στους-δρόμους-103654

Θα χρειαστεί καιρός, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες εξαιτίας της πανδημίας

Της Βάσως Κυριαζή

Μπορεί το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας τα μπαλκόνια να είχαν την τιμητική τους λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, σταδιακά όμως αρχίζουμε όλοι να προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη έξοδο. Από τα μπαλκόνια θα βρεθούμε και πάλι στους δρόμους.

Η επιστροφή στην κανονικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα για όλους μας, αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο που δεν θα διακυβευθούν όσα μέχρι σήμερα έχουν κερδηθεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε απόφαση για άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι σταδιακή, θα γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και θα αξιολογείται ανά επτά ή δεκαπέντε μέρες.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως με πολλές από τις υποχρεωτικές συμβάσεις της καραντίνας θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε για καιρό. Κάποιοι περιορισμοί θα αρθούν, αλλά κάποιοι άλλοι ενδέχεται να ενταθούν, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε μέχρι κεραίας τα όσα η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει, μόνο και μόνο για να μη βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων τελευταία στιγμή.

Ο καθηγητής Σωτ. Τσιόδρας σε μία από τις ενημερώσεις του την περασμένη εβδομάδα παρομοίασε την άρση των περιοριστικών μέτρων, που σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κυβέρνησης θα εκκινήσει στις 10 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως ακόμη και τον Ιούλιο, με έναν δρόμο με στροφές στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε άλλοτε με γκάζι, άλλοτε με φρένο, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη ταχύτητα.

Αυτό σημαίνει πως οι υφιστάμενοι περιορισμοί δεν θα τερματιστούν ταυτόχρονα, αλλά και ότι η άρση τους δεν θα είναι οριζόντια, αλλά σταδιακή με κριτήρια όπως η ηλικία ή η δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η κατάργηση των περιορισμών στην κυκλοφορία, που αναμένεται να αποτελέσει και την αφετηρία της επιστροφής στην κανονικότητα, δεν θα αφορά σε πρώτη φάση σε όλους και είναι καλό να το συνειδητοποιήσουν όλοι.

Οι λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων των ατόμων της τρίτης ηλικίας, θα χρειαστεί να κάνουν και άλλη υπομονή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο, αναζητείται φόρμουλα, ώστε να διατηρηθούν περιορισμένες οι επαφές τους με μέλη του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και να παραμείνουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις σε χώρους μαζικής κοινωνικής συνύπαρξης, όπως τα καφενεία. Επίσης, η άρση των περιορισμών στην κίνηση σε πρώτο στάδιο θα αφορά στα αστικά κέντρα, ενώ η μετακίνηση προς την επαρχία θα επιτραπεί σε δεύτερο χρόνο. Πολύ σωστά, διότι αν ανοίξουν τα διόδια προς πάσα κατεύθυνση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη συνέχεια.

Παράλληλα, το απαγορευτικό στα ταξίδια θα αρθεί μετά τα μέσα Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, ώστε να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και στο μέτωπο του τουρισμού.

Η ίδια φιλοσοφία θα διέπει και την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των εστιατορίων, των μπαρ και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αναλόγως και του συνωστισμού που αναμένεται ή θα παρατηρηθεί, ενδεχομένως να τεθούν και πάλι περιορισμοί.

Θα χρειαστεί καιρός, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες εξαιτίας της πανδημίας. Μέχρι τότε έχουμε ακόμη δρόμο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου