ΤΟΠΙΚΑ

Τρομάζει η «επιδημία» εισαγωγών στο Νοσκομείο

τρομάζει-η-επιδημία-εισαγωγών-στο-ν-103675

«Αν χαλαρώσουμε, θα την πληρώσουμε», προειδοποιούν ανοιχτά οι γιατροί

Αν μέχρι σήμερα στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου είχε σημάνει μία φορά συναγερμός προκειμένου να είναι όλοι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη μάχη με την πανδημία, το τελευταίο 24ωρο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρέθηκε στα «κόκκινα». Από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, το Σάββατο ήταν η πρώτη φορά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, όχι ένα, όχι δύο, αλλά 18 ύποπτα για κορονοϊό περιστατικά.

Συνολικά από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι προχθές το μεσημέρι είχαν προσέλθει για εξέταση 18 άτομα, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι 2 μηνών, ένα αγοράκι 9 μηνών και δυο παιδιά 6 ετών. Επίσης δείγματα ελήφθησαν από γυναίκες από 22 έως 90 ετών και από άνδρες ηλικίας από 24 έως 78 ετών. Συνολικά από τις αρχές του μήνα έχουν ληφθεί 157 δείγματα, από τα οποία τα 94 αφορούσαν σε άνδρες και τα 63 σε γυναίκες. Όλα τα περιστατικά είναι αρνητικά σε κορονοϊό.

Οι γιατροί αποδίδουν αυτή την «επιδημία εισαγωγών» στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και στο ειδικό κέντρο υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων, στη χαλάρωση που διαπιστώνεται τις τελευταίες μέρες σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων.

«Είδαμε ανθρώπους να έρχονται στο Νοσοκομείο για να εξεταστούν και να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορεί κάποιος χωρίς τη μάσκα και να είναι εμπύρετος», σχολίαζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ γιατρός του Αχιλλοπουλείου που υποχρεώθηκε να βάλει τις φωνές σε ασθενείς και συνοδούς, επαναφέροντάς τους στην πραγματικότητα των όσων προστάζει η ανάγκη ατομικής προστασίας των ιδίων αλλά και των γύρω τους.

«Αν χαλαρώσουμε τώρα, θα το βρούμε μπροστά μας πολύ σύντομα», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Χαράλαμπος Μάνδρος, εκτελών χρέη διευθυντή στη Β’ Παθολογική Κλινική του Αχιλλοπουλείου, που χθες μόνο μέτρησε στη Μονάδα Λοιμώξεων και στη Β’ Παθολογική 12 εισαγωγές σε λιγότερο από 24 ώρες.

Επάρκεια ενημέρωσης

Την ίδια ώρα, πλήρως ενημερωμένοι για το θέμα που έχει κυριεύσει τη ζωή μας, τον κορονοϊό, δηλώνουν οι περισσότεροι που προσέρχονται για εξέταση στο κέντρο υποδοχής, ενώ αντίστοιχα υψηλά είναι και τα ποσοστά όσων τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προσωπικής υγιεινής για την προστασία από τον ιό, τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Αυτό προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που κρατούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου, μαζί με τις Παθολογικές Κλινικές και τη Νοσηλευτική Υπηρεσία που αυτό το διάστημα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία.

Παράλληλα σχετικά με το αν οι πολίτες τηρούν τα μέτρα προσωπικής υγιεινής για τον ιό που έχουν ανακοινωθεί, η εκτίμηση των γιατρών είναι πως οι περιορισμοί τηρούνται σε γενικές γραμμές με αποτέλεσμα να «έχει στεγανοποιηθεί» η διασπορά του Covid-19 στον Βόλο που μετρά μόνο δύο και αυτά «εισαγόμενα κρούσματα».

Δείχνουν εμπιστοσύνη

Σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας στο Νοσοκομείο, η πλειονότητα δηλώνει ικανοποίηση, η οποία αποδίδεται στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στο καλό επίπεδο οργάνωσης προκειμένου να δοθεί «η μάχη» της πανδημίας.

«Καθίσταται σαφές ότι οι πολίτες με αφορμή το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης επισκεπτόμενοι το Νοσοκομείο άρχισαν να εμπιστεύονται ξανά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνειδητοποίησαν πως μπορούν να βασίζονται στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά πρέπει να μας ακούν κιόλας και να τηρούν τα μέτρα. Εκτιμώ πως είναι η μεγάλη ευκαιρία τώρα για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας, ώστε να μετατραπεί σε ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό όργανο που θα βρίσκεται στην υπηρεσία των ασθενών» σημείωσε ο κ. Μάνδρος.

«Αλλωστε στο επίκεντρο όλων όσων ασχολούνται με το ΕΣΥ, πρέπει να βρίσκονται πάντα οι πολίτες και η καλύτερη εξυπηρέτησή τους, που μπορεί να επέλθει μέσα από δραστικές αλλαγές στο σύστημα υγείας. Στόχος να μπορεί το σύστημα να ανταποκριθεί τόσο σε περιόδους υγειονομικής κρίσης, όσο και σε περιόδους ανάκαμψης», πρόσθεσε επίσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι αλλαγές θα ανακουφίσουν τους ασθενείς, που ως πολίτες φορολογούνται και είναι λογικό να έχουν απαίτηση για αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας.

«Οι πόροι πρέπει να κατευθύνονται εκεί που χρειάζονται, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις υποδομές του, στην αναγκαία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού».

Μεταβατικό στάδιο για αλλαγές

Με αφορμή την υγειονομική κρίση, οι γιατροί του Αχιλλοπουλείου στις ιδιωτικές τους συζητήσεις δεν παύουν να επισημαίνουν πως πρέπει να αναθεωρηθούν πολλά στον τομέα της υγείας. Αναφέρονται τόσο σε δομικές αλλαγές, όσο και σε μισθολογικές, στις διαδικασίες προσλήψεων και φυσικά στο πεδίο της Εντατικής Θεραπείας.

«Ο τρόπος που είναι δομημένο το σύστημα, το μισθολογικό των γιατρών και των νοσηλευτών, το πώς τους προσλαμβάνουμε και πόσο γρήγορα μπορούμε να τους έχουμε, πόσες και ποιες ΜΕΘ έχουμε και πόσες χρειαζόμαστε, είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούνε όλοι αρμόδιοι φορείς μαζί με την Πολιτεία» λένε, παρατηρώντας προς αυτή την κατεύθυνση πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να μπει σε πρώτη προτεραιότητα κυρίως όσον αφορά την στελέχωσή του σε ανθρώπινο δυναμικό και την ενίσχυσή του με επιπλέον νέο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Διπλή φθινοπωρινή απειλή

Οι πληροφορίες λένε πως οι πρώτες, άμεσες, αλλαγές αναμένεται να δρομολογηθούν το καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία το σύστημα υγείας θα πρέπει να προετοιμάζεται για τη διπλή απειλή του φθινοπώρου, τη δεύτερη φάση του νέου κορονοϊού και τη νέα περίοδο της γρίπης, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι γιατροί.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου