Η πρώτη κατοικία και οι θεσμοί

η-πρώτη-κατοικία-και-οι-θεσμοί-105572

Η κοινωνική ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα εν μέσω πανδημίας, αν μη τι άλλο θα πρέπει να πρυτανεύσει.

Της Βάσως Κυριαζή

Η διαπραγμάτευση μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών για την προστασία της πρώτης κατοικίας εξελίσσεται μετ΄εμποδίων, εξαιτίας της εμμονής των δανειστών που παραμένουν αμετάπειστοι στα επιχειρήματα που προβάλλονται, για παράταση της προστασίας, μέχρι τέλος του χρόνου.

Οι πιέσεις που ασκούν είναι απαράδεκτες και παράλογες για την άρση προστασίας της α’ κατοικίας, υπό τις παρούσες πρωτοφανείς συνθήκες.

Οι όποιες συζητήσεις είχαν γίνει παλαιότερα, είχαν γίνει σε άλλες συνθήκες και με την οικονομία να λειτουργεί σε άλλους ρυθμούς. Η δέσμευση αλλαγής του πτωχευτικού δικαίου από την 1η Μαΐου μπορεί να είχε δοθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης, τα δεδομένα όμως, πλέον, έχουν αλλάξει δραματικά.

Οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην. Απότομα και ραγδαία, γι’ αυτό και πολύ σωστά η κυβέρνηση αντιστέκεται, προσπαθώντας με επιχειρήματα να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις τους.

Αυτό που αρνούνται να δουν οι θεσμοί είναι αυταπόδεικτο.

Εχουν ανατραπεί τα δεδομένα παγκοσμίως για λόγους που δεν μπορούσε να προβλέψει κανείς. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχουν εφαρμοστεί σε δημοσιονομικό επίπεδο στην Ε.Ε. πρωτόγνωροι κανόνες εξαίρεσης από το καθεστώς της «προσαρμογής». Γι’ αυτό και οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί εξετάζουν να ρίξουν στη μάχη, όλο και πιο πολλά όπλα, προκειμένου να δημιουργηθούν νέα εργαλεία χρηματοδότησης.

Η εκτίμηση για ύφεση 10% φέτος στην Ε.Ε., από την ίδια την ΕΚΤ, είναι από μόνη της ένα ισχυρό επιχείρημα, για τους Θεσμούς.

Οι τριγμοί είναι ήδη μεγάλοι. Και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, πριν περιέλθουν σε δεινή κατάσταση νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το πρώτο μέλημα είναι να μην «κοκκινίσουν» άλλα δάνεια. Αυτό ήδη δρομολογείται με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και οι ίδιες οι τράπεζες.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις. Μπορεί μόνο να λειτουργήσει προστατευτικά. Και για την οικονομία αλλά και για την κοινωνία.

Υπό αυτό το καθεστώς, είναι αδιανόητο οι θεσμοί να πιέζουν για ένα νέο καθεστώς, που δεν μπορεί να ισχύσει τώρα. Υπό τις παρούσες συνθήκες. Για αυτό και θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους άμεσα. Η κοινωνική ευαισθησία, σε τέτοια ζητήματα εν μέσω πανδημίας, αν μη τι άλλο θα πρέπει να πρυτανεύσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου