Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση

βρισκόμαστε-στην-πιο-κρίσιμη-φάση-106786

Οι θυσίες που κάναμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία όλο αυτό το διάστημα είναι κρίμα να πάνε χαμένες. Η ατομική και η συλλογική ευθύνη παραμένει ύψιστο χρέος για όλους μας

Της Βάσως Κυριαζή

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών συνηγορούν ότι βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι, μέσα από την αυστηρή προσήλωση και την πιστή τήρηση των μέτρων που ελήφθησαν καταφέραμε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να περιορίσουμε στο ελάχιστο τη διασπορά του ιού, με αποτέλεσμα να έχουμε τις λιγότερες απώλειες αφενός και αφετέρου να μην υπάρχει μεγάλη μετάδοση του κορονοϊού, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι σε άλλες γειτονικές χώρες συνεχίζει το μακάβριο έργο του.

Αυτή η περίοδος ωστόσο, που κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα συζητούν για το σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, είναι κατά τη γνώμη μας η πλέον κρίσιμη. Τώρα είναι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα σοβαρότητα.

Η περίπτωση του Κρανιδίου δείχνει ότι αρκεί μόνο ένα συμβάν, προκειμένου να ανατραπεί η καλή εικόνα που έχει διαμορφωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Για αυτό και δεν χρειάζεται εφησυχασμός και χαλαρότητα. Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις ισχύουν στο ακέραιο. Δεν χρειάζεται να μας το υπενθυμίζει στην καθημερινή ενημέρωση του υπ. Υγείας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για να το καταλάβουμε.

Οφείλουμε μόνοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορεί τα πολύ δύσκολα να έχουν περάσει, ο κίνδυνος όμως δεν έχει εξαλειφθεί. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί επιστήμονες που προειδοποιούν ότι θα πρέπει να περιμένουμε δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, όπερ σημαίνει ότι όσο πιο καλύτερα θωρακιστούμε τώρα τόσο πιο γρήγορα θα ξεπεράσουμε τη νέα δοκιμασία, εφόσον εκδηλωθεί.

Οι θυσίες που κάναμε ως άνθρωποι και ως κοινωνία όλο αυτό το διάστημα είναι κρίμα να πάνε χαμένες. Η ατομική και η συλλογική ευθύνη παραμένει ύψιστο χρέος για όλους μας. Λίγη υπομονή ακόμη θα είναι κέρδος για όλους μας στην επόμενη μέρα, που θα πρέπει να είμαστε δυνατοί για να παλέψουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου