ΤΟΠΙΚΑ

«Ναι» στην επαναλειτουργία χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, αλλά με όρους

ναι-στην-επαναλειτουργία-χειρουργ-106799

Λένε οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου για τακτικά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία

Εν αναμονή των ανακοινώσεων από το υπουργείο Υγείας για την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων στα Νοσοκομεία βρίσκεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.

Μετά από το «λουκέτο» που μπήκε στις 11 Μαρτίου με αποτέλεσμα να χειρουργούνται μόνο έκτακτα περιστατικά και περιστατικά που δεν μπορούσαν να αναβληθούν και την αναστολή λειτουργίας εξωτερικών και απογευματινών ιατρείων, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων, η άρση αναστολής φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου.

Ωστόσο ενόψει των επισήμων ανακοινώσεων το ιατρικό προσωπικό κυρίως εμφανίζεται επιφυλακτικό, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες, όροι και προϋποθέσεις από τους επιστήμονες, για την επιστροφή στην κανονικότητα.

«Η προετοιμασία πρέπει να διασφαλίζει ότι η επαναλειτουργία θα γίνει με όρους ασφάλειας και προστασίας της δημόσιας υγείας», επισήμανε γιατρός του Νοσοκομείου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο οποίος λόγω της ειδικότητάς του στα εξωτερικά ιατρεία καθημερινά εξετάζει κατά μέσο όρο τουλάχιστον 30 ασθενείς. «Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι αυτό στην αρχή τουλάχιστον δεν μπορεί να γίνει, διότι θα υπάρχει συνωστισμός, κάτι που κανείς δεν θέλει. Ειδικά σε αυτή τη μεταβατική περίοδο που ουσιαστικά η συμπεριφορά μας θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτική με αυτή που τηρούμε σήμερα», παρατήρησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά από το υπουργείο Υγείας, πρώτα θα επαναλειτουργήσουν τα τακτικά χειρουργεία και σε δεύτερο χρόνο τα εξωτερικά ιατρεία.

«Θα πρέπει στην αρχή να μπει ένα πλαφόν. Δεν είναι δυνατόν τα τακτικά χειρουργεία να γίνονται με τον ίδιο ρυθμό με αυτόν που είχαμε πριν την έναρξη της πανδημίας», πρόσθεσε ο ίδιος γιατρός.

Κατέληξε δε, λέγοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν μόνο εφόσον οι γιατροί της επιστημονικής επιτροπής του υπ. Υγείας ανάψουν το πράσινο φως αφενός, αφετέρου είναι σύμφωνη και η Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου που έχει ασφαλή εικόνα των δεδομένων σε τοπικό επίπεδο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου