Ο τουρισμός σε σταυροδρόμι

ο-τουρισμός-σε-σταυροδρόμι-109327

Ασφαλώς έκτακτες περιστάσεις επέβαλαν έκτακτα μέτρα. Οποτε με το καλό η δοκιμασία που ζούμε φτάσει στο τέλος της, καλό θα είναι η νέα «κανονικότητά» μας να εμπεριέχει και τις ρήτρες αποφυγής εμφάνισης της επόμενης κρίσης.

Της Βάσως Κυριαζή

Ο τουρισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Η επόμενη μέρα του τουρισμού περνάει μέσα από τρία σημεία, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπ. Τουρισμού. Προέχει φυσικά όλων η θωράκιση της δημόσιας υγείας, ακολουθεί η στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων και τέλος η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση που έχει υποστεί ο ελληνικός τουρισμός διαχρονικά, καθώς χάνεται το 25% των εσόδων του κράτους, τα οποία προέρχονταν από την τουριστική δραστηριότητα. Το 68% των επισκεπτών έρχονται από το εξωτερικό, ενώ μόνο το 10% του παραγόμενου τουρισμού είναι από τον εσωτερικό τουρισμό.
Λόγω της διαφορετικής επιδημιολογικής εξέλιξης σε κάθε χώρα, θα περάσει καιρός για να αποκατασταθούν οι διεθνείς αερομεταφορές και ο προγραμματισμός των δρομολογίων. Επιπλέον, η προσέλευση τουριστών από το εξωτερικό εξαρτάται από την εφαρμογή ή άρση των περιοριστικών μέτρων ανά χώρα.

Η άρση των απαγορεύσεων θα είναι σταδιακή. Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας θα έρθει όταν γίνουν ασφαλείς οι ομαδικές μετακινήσεις, οποιουδήποτε τύπου.

Υπό το βάρος αυτών των στοιχείων γίνεται αντιληπτό πως κανένας εσωτερικός τουρισμός δεν μπορεί να καλύψει αυτό το μεγάλο κενό, για αυτό ακριβώς χρειάζεται γενναία ενίσχυση και δυναμική παρέμβαση εκ μέρους της Πολιτείας, ώστε από τη μία πλευρά να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις και από την άλλη για να μπορέσουν οι Έλληνες να προγραμματίσουν τις διακοπές τους.

Επίσης, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να στραφούμε σε νέες αγορές και να δούμε με άλλη ματιά τα θέματα ασφαλείας εισόδου για αυτό και εξετάζεται η δημιουργία πρωτοκόλλου ασφαλούς διέλευσης των επισκεπτών από το εξωτερικό κι ένα «διαβατήριο υγείας», όπως το αποκάλεσε χθες ο υπουργός Τουρισμό Χάρης Θεοχάρης.

Ασφαλώς, έκτακτες περιστάσεις επέβαλλαν έκτακτα μέτρα. Οποτε με το καλό η δοκιμασία που ζούμε φτάσει στο τέλος της, καλό θα είναι η νέα «κανονικότητά» μας να εμπεριέχει και τις ρήτρες αποφυγής εμφάνισης της επόμενης κρίσης.

Αυτός ο δρόμος μοιάζει ίσως πιο απαιτητικός, στην πραγματικότητα όμως είναι ο μόνος που μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάτασης, την επόμενη μέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου