ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν αποκλείουμε νέο κύμα του ιού το φθινόπωρο»

δεν-αποκλείουμε-νέο-κύμα-του-ιού-το-φθ-111748

Δεν υπάρχει ακόμη συλλογική ανοσία στον κορονοϊό, εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής «σοφών» απέναντι στην πανδημία, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

Το πόσο κρίσιμος μήνας είναι ο Απρίλιος που διανύουμε για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός στη χώρα μας τoνίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, εκ των 26 επιφανών επιστημόνων της χώρας που απαρτίζουν την Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, η οποία συστάθηκε με απόφαση της κυβέρνησης από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

Πρόκειται για υψηλού επιπέδου ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών παθολόγων λοιμώξεων, που συνεργάζεται με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο θέμα του νέου κορονοϊού. Ορισμένοι την έχουν χαρακτηρίσει Επιτροπή «Σοφών». Συνεδριάζει κάθε μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας και «ιχνηλατεί» την πορεία της νόσου, συγκεντρώνοντας όλα τα στοιχεία που ανακοινώνονται κάθε απόγευμα από τους Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκο Χαρδαλιά.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ότι η μετάδοση του ιού από περιοχή σε περιοχή στην Ελλάδα είναι διαφορετική λόγω της γεωγραφικής κατανομής του πληθυσμού, ενώ ερωτηθείς σχετικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθούμε μπροστά σε νέο κύμα επέλασης του ιού το φθινόπωρο.

«Οταν θα έχουμε πάλι χειμώνα, όταν θα ευνοήσουν οι συνθήκες μετάδοσης, όπως η θερμοκρασία, ενδεχομένως να έχουμε πάλι δεύτερο κύμα. Δεν ξέρουμε από τώρα πώς θα συμπεριφερθεί τότε ο ιός», σημείωσε ο καθηγητής, εστιάζοντας κυρίως στην αντοχή του συστήματος υγείας.

«Μέχρι τότε θα έχουμε την ευκαιρία ακόμη καλύτερης προετοιμασίας του συστήματος υγείας, που και τώρα λειτουργεί αποτελεσματικά», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε μείωση της μετάδοσης, όμως δεν αποκλείεται να μη μηδενιστούν τα κρούσματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγάλη πλειονότητα των κρουσμάτων είναι ήπιας μορφής και η θνητότητα στον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλότερη του 2%, γι’ αυτό και «δεν πρέπει να προκαλείται πανικός. Τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία έχουν στόχο να περιορίσουν τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και αυτό μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί», τονίζει.

Ο καθηγητής υποστηρίζει επίσης ότι με βάση τις τελευταίες προβλέψεις η κατάσταση είναι καλύτερη από ό,τι αρχικά είχαν εκτιμήσει και οι ίδιοι οι επιστήμονες μέλη της Επιτροπής, γι’ αυτό και εκτιμά ότι σταδιακά τον Μάιο θα αρχίσουν να περιορίζονται τα μέτρα προστασίας, ανάλογα με το πώς θα διαμορφώνεται η κατάσταση.

Το παράδειγμα της Θεσσαλίας

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η εικόνα σε επίπεδο Θεσσαλίας, όσον αφορά στη συμπεριφορά του ιού, είναι ιδιαίτερα θετική και ταυτόχρονα ενθαρρυντική. «Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι εισαγόμενη. Αυτό σημαίνει ότι οι Θεσσαλοί πειθάρχησαν στα μέτρα και τους περιορισμούς που εφαρμόζονται», παρατηρεί ο ίδιος εκφράζοντας ικανοποίηση για την υπευθυνότητα των πολιτών, αλλά και των φορέων που συντονίστηκαν, λειτούργησαν εξαρχής συλλογικά και είχε αποτέλεσμα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου ανέφερε ακόμη πως «βλέποντας την επιδημική καμπύλη, βρισκόμαστε στην κορύφωση». Εκείνο, όμως, που υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους είναι πως σημασία έχει να εφαρμόζονται πλήρως τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς «εάν χαλαρώσουμε σε κάποιες στιγμές, θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα» και «δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εμποδίσουμε τη μετάδοση και πρέπει να την εμποδίσουμε για να μπορέσει να αντέξει το σύστημα υγείας». Εκτός από τα κρούσματα του κορονοϊού, δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα νοσήματα, που παράλληλα καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία, σπεύδει να υπενθυμίσει.

Να φοράμε μάσκες και πότε;

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τοποθετείται αναφορικά με τη χρήση μασκών, παραδεχόμενος πως η διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων της διεθνούς κοινότητας έχει μπερδέψει τους πολίτες. «Οταν κινούμαστε σε ανοιχτούς χώρους, δεν τίθεται ζήτημα. Αντιθέτως, στους κλειστούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο, όπου συχνά είναι δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις, τότε η χρήση μάσκας ακόμη και από υγιείς πιθανόν να βοηθά στη μη μετάδοση της νόσου», εξηγεί.

Το 2021 το εμβόλιο

Ερωτηθείς ο καθηγητής αν θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι το φθινόπωρο θα υπάρχει εμβόλιο για τον Covid – 19, παρατηρεί ότι είμαστε ακόμη πολύ μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το προσδιορίζει χρονικά στο 2021.

«Φαρμακευτική αγωγή και θεραπευτικά σχήματα μπορεί να έχουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, όχι όμως εμβόλιο» εκτιμά ο ίδιος, εκφράζοντας ωστόσο ικανοποίηση που η επιστημονική κοινότητα συνεργάζεται για να βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία, που θα βοηθήσει να καταπολεμηθεί ο ιός.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου