Ολοι είμαστε στην ίδια πλευρά

ολοι-είμαστε-στην-ίδια-πλευρά-113923

Στο μόνο που μπορούμε να προσμένουμε είναι η κατάσταση την επόμενη μέρα να είναι διαχειρίσιμη, ώστε η μάχη για τη στήριξη της οικονομίας να είναι αποδοτική και προς όφελος όλων

Της Βάσως Κυριαζή

Αν κάποιος επιχειρούσε να καταγράψει ποιος κλάδος πλήττεται περισσότερο από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση θα έχανε την ουσία, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει τομέας που να μην έχει υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας. Οχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε παγκόσμιο, η πραγματική οικονομία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, με τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων να είναι δυσοίωνες τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα μετά την κρίση. Ολες οι προβλέψεις συγκλίνουν ότι θα χρειαστούν θεαματικές πρωτοβουλίες σε οικονομικό επίπεδο ώστε να ελαχιστοποιηθούν- όσο εφικτό μπορεί να είναι αυτό- οι επιπτώσεις στην απασχόληση, το εμπόριο, την επιχειρηματικότητα και σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα.

Η εκτίμηση αυτή άλλωστε είναι που έχει θέσε σε κόκκινο συναγερμό όλες τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, που έχουν να παλέψουν σε δύο εξίσου δύσκολα επίπεδα. Το ένα αφορά σε αυτή καθ’ αυτή την υγειονομική κρίση και το δεύτερο στις συνέπειες που έχει προκαλέσει στο οικονομικό επίπεδο.

Τα περισσότερα βέβαια προβλήματα θα φανούν στην πορεία. Κυρίως δε την επόμενη μέρα, όταν θα επιστρέψει η κανονικότητα και ο κάθε κλάδος θα κληθεί να αναμετρηθεί με τις απώλειες, ώστε να χαράξει τη στρατηγική της επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης. Η πορεία αυτή θα είναι σίγουρα δύσκολη. Θα υπάρξουν σίγουρα κλάδοι που θα περάσει πολύς χρόνος μέχρι να ορθοποδήσουν ξανά. Θα προκύψουν σίγουρα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για εκατομμύρια εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Η εργασία δέχεται μεγάλο χτύπημα και όλοι ελπίζουν ότι οι συνέπειες δεν θα είναι τέτοιες που θα μας κάνουν να ξεχάσουμε την απασχόληση όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Σε αυτή τη μάχη άλλωστε όλοι λίγο πολύ βρίσκονται στην ίδια πλευρά. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Αν την επόμενη μέρα δεν υπάρχουν επιχειρήσεις, δεν θα υπάρχουν και εργαζόμενοι. Αν δεν υπάρξει απασχόληση και κατανάλωση δεν θα πάρει μπροστά η πραγματική οικονομία. Αν δεν υπάρχει για την επόμενη μέρα σχέδιο στήριξης των κλάδων της παραγωγής, αναμφισβήτητα η ύφεση θα διευρυνθεί και η επιστροφή στην ανάπτυξη θα καταστεί άπιαστο όνειρο. Οσο βέβαια είναι σε εξέλιξη η κρίση, κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το σύνολο της ζημιάς. Στο μόνο που μπορούμε να προσμένουμε είναι η κατάσταση την επόμενη μέρα να είναι διαχειρίσιμη, ώστε η μάχη για τη στήριξη της οικονομίας να είναι αποδοτική και προς όφελος όλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου