ΤΟΠΙΚΑ

Νοσοκομείο Βόλου: Αυτοαποκλείστηκαν… αλλά καταγγέλλουν

νοσοκομείο-βόλου-αυτοαποκλείστηκαν-116526

Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν τα συντονισμένα πυρά κατά της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου εν μέσω πανδημίας

Σοβαρά ερωτήματα, ως προς τη σκοπιμότητα, προκαλούν τα συντονισμένα πυρά που δέχονται τις τελευταίες μέρες εν μέσω πανδημίας η διοίκηση του Αχιλλοπουλείου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη μη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων γιατρών και εργαζομένων στη σύνθεση του νέου ΔΣ του νοσηλευτικού ιδρύματος στον Βόλο.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας και ο Σύλλογος Εργαζομένων έσπευσαν τέλη της προηγούμενης εβδομάδας να καταγγείλουν ότι υπήρξε σκόπιμος αποκλεισμός των εκπροσώπων τους από τη νέα διοίκηση. Ωστόσο, προκύπτει ότι δεν είναι διόλου έτσι, αφού τα ίδια τα συνδικαλιστικά όργανα δεν φρόντισαν να εκλέξουν τους νέους αντιπροσώπους τους εγκαίρως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, όχι μόνο δεν υφίσταται θέμα αποκλεισμού, αλλά η προηγούμενη διοίκηση του Αχιλλοπούλειου θα πρέπει να λογοδοτήσει κιόλας. Αφενός κράτησε για περίπου έναν χρόνο στα συρτάρια της την παραίτηση του εκπροσώπου των γιατρών (υποβλήθηκε 19-2-2019) και δεν τη γνωστοποίησε ποτέ στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και στο υπουργείο Υγείας, ώστε να δρομολογηθεί η εκλογή νέου εκπροσώπου στο συμβούλιο (!), αφετέρου συνέχιζε να συγκαλεί διοικητικά συμβούλια, χωρίς να έχει αναπληρωθεί η θέση του αιρετού εκπροσώπου της ΕΙΝΚΥΜ όπως προβλέπει ο νόμος.

Οταν χρειάστηκε να συνεδριάσει την προηγούμενη εβδομάδα το νέο διοικητικό συμβούλιο του Αχιλλοπούλειου και αποκαλύφτηκε το γεγονός, τέθηκε ερώτημα στη νομική υπηρεσία του Νοσοκομείου.

Επρεπε να απαντηθεί αν υπάρχει η δυνατότητα να παρίστανται στις συνεδριάσεις του νέου Διοικητικού Συμβουλίου τα αιρετά μέλη του προηγούμενου Δ.Σ., με δεδομένο ότι δεν διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη νέων εκπροσώπων των εργαζομένων (δύο τακτικών και δύο αναπληρωματικών), παρ’ ότι είχε προηγηθεί στις 28-2-2020 από το υπουργείο Υγείας σχετικό έγγραφο με το οποίο ζητούνταν η ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών εκπροσώπων του ιατρικού και του λοιπού προσωπικού για τη συγκρότηση του Δ.Σ. του Νοσοκομείου.

Η νομική υπηρεσία αποφάνθηκε πως, «με δεδομένο ότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής των αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, αν και έχει εγκαίρως ζητηθεί εγγράφως η εκλογή τους και τα υπόλοιπα μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία, η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου είναι νόμιμη χωρίς τη συμμετοχή των αιρετών μελών των εργαζομένων». Έτσι δεν επετράπη στα αιρετά μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. να συμμετέχουν στη συνεδρίαση.

Για το τι ακριβώς προηγήθηκε και ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αποκλεισμού ενημερώθηκε αρμοδίως προχθές Μ. Δευτέρα η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας. Νέα ανακοίνωση ωστόσο προς αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων δεν έχει εκδοθεί. Ετσι αφενός «αιωρείται» η καταγγελία περί αποκλεισμών και αφετέρου επιχειρείται να δοθεί πολιτική χροιά στο όλο θέμα, καθώς μετά τις ανακοινώσεις των δύο συνδικαλιστικών οργάνων, «στον χορό» των επικρίσεων να μπαίνει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τους δύο βουλευτές αλλά και άλλες πολιτικές κινήσεις, να υιοθετούν άκριτα- χωρίς προηγουμένως να ελέγξουν τη βασιμότητα ή μη- των καταγγελιών που έγιναν.

Να σημειωθεί ότι με την πρόθεση της ΕΙΝΚΥΜ να εκδώσει ανακοίνωση- καταγγελία κατά του υπουργείου Υγείας διαφώνησε το μέλος της διοίκησης Νίκος Χαυτούρας, ο οποίος είχε προτείνει να διερευνηθούν πρώτα όλες οι παράμετροι του ζητήματος και μετά να εκδοθεί ανακοίνωση – καταγγελία.

«Μεθοδευμένα πυρά…»

Συνεργάτες του διοικητή Γιάννη Ντόκου που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έκαναν λόγο για «αιτιάσεις που στερούνται αληθινής βάσης και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους συντάκτες των ανακοινώσεων από τα συνδικαλιστικά όργανα».

«Εκείνοι που θα πρέπει να απολογηθούν είναι οι προηγούμενοι διοικούντες, στους οποίους πρωτοκολλήθηκε η παραίτηση του εκπροσώπου των γιατρών, αλλά ποτέ δεν κοινοποιήθηκε στο υπουργείο για να εκλεγεί νέος εκπρόσωπος αφενός. Αφετέρου το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργήσει για να ληφθούν αποφάσεις στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε» πρόσθεταν οι ίδιοι άνθρωποι, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση που τήρησαν τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης τα οποία άρχισαν διαδοχικά να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους ο ένας μετά τον άλλον, πριν ακόμη οριστεί νέος διοικητής, δίχως να σκεφτούν ότι ο χώρος της υγείας είναι ο πλέον ευαίσθητος για να μετατρέπεται σε πεδίο άσκησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Τέλος παρέπεμπαν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και κοινοποιήθηκε προχθές στο Νοσοκομείο, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η θητεία των συλλογικών οργάνων μέχρι τον Αύγουστο, ως εκ τούτου στο ΔΣ θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι γιατρών και εργαζομένων.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο βουλευτές Αλ. Μεϊκόπουλος και Κατερίνα Παπανάτσιου, με αφορμή την ανακοίνωση της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας, σημειώνουν:

«Η Ενωση κατήγγειλε πως στις 12 Μαρτίου 2020 ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας διόρισε νέο ΔΣ, χωρίς τη συμμετοχή γιατρών και άλλων εργαζομένων σε αυτό και ενώ η διετής θητεία των εκπροσώπων τους στο ΔΣ λήγει στις 23/8/20, ενώ με υπουργική απόφαση από 27 Μαρτίου 2007, προβλέπεται ότι τον τελευταίο μήνα της διετούς θητείας κάθε Διοικητικού Συμβουλίου, διεξάγεται μυστική ψηφοφορία για την εκλογή εκπροσώπου των ιατρών και του λοιπού προσωπικού. Θεωρούμε πως είναι προφανές πως αυτή η αδιανόητη ενέργεια του Υπουργού αποτελεί ένδειξη της αντιδημοκρατικής νοοτροπίας που διαπερνά ην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία δεν ανέχεται την ύπαρξη φωνών που αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της δημιουργεί στην Δημόσια Υγεία. Αυτή η αντιδημοκρατική δυσανεξία στην κριτική και στην διαφορετική θέση την οδηγεί στο να αδιαφορεί για την τήρηση της δημοκρατικής νομιμότητας και στην προκλητική επιλογή της κατάργησης των θεσμικών διαδικασιών που την εξασφαλίζουν.

Σήμερα ιδιαίτερα, που οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό και το σύνολο των εργαζομένων του Νοσοκομείου δίνουν «άοπλοι» τον μεγάλο αγώνα περιφρούρησης της δημόσιας Υγείας και σωτηρίας ανθρώπινων ζωών από την πρώτη γραμμή της μάχης, δεν αρκούν τα υποκριτικά χειροκροτήματα κυβερνητικών στελεχών και αξιωματούχων από την ασφάλεια των μπαλκονιών τους, αλλά απαιτείται η έμπρακτη αναγνώριση της συμβολής τους στην κοινή προσπάθεια και η κατοχύρωση του θεσμικού τους ρόλου.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να ανακαλέσει την απαράδεκτη απόφασή του».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου