Προετοιμασία για την επόμενη μέρα

προετοιμασία-για-την-επόμενη-μέρα-116541

Η Ε.Ε. οφείλει να κοστολογήσει τον λογαριασμό του κορονοϊού με τα σημερινά δεδομένα και να εφαρμόσει πακέτο στήριξης για την επόμενη μέρα, που δεν θα εξαιρεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα

Αναλυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος μοιάζει αναπόφευκτη, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο λόγω και του βάρους του τουρισμού. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εκτιμήσει ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα κυμαίνεται από 1 έως 3%. Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) προβλέπει μηδενική ανάπτυξη λόγω της επιδημίας του κορονοϊού.

Υπό αυτές τις συνθήκες τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη μέρα είναι πότε και πώς θα έρθει, σε τι κατάσταση θα βρει την οικονομία και την αγορά. Επιπλέον πού θα έχει φτάσει ο λογαριασμός του κορονοιού και με ποιο τρόπο θα πληρωθεί.

Οι περισσότεροι κλάδοι της οικονομίας ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις από τη μεγάλη κρίση και πολλές, ιδίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που όσο παρατείνεται ο χρόνος αναστολής της λειτουργίας τους, κινδυνεύουν να μην επανεκκινήσουν, ενώ αναμένεται και αύξηση της ανεργίας.

Κάνεις δεν γνωρίζει την επόμενη μέρα, ποια θα είναι η καταναλωτική δύναμη της αγοράς, εάν θα υπάρχει ζήτηση, εάν θα υπάρχουν όλοι οι πελάτες και προμηθευτές, πόση ρευστότητα θα χρειαστεί, πως θα αντικαταστήσουν τα εμπορεύματα και πότε θα πληρωθούν, είναι μερικά από τα ζητήματα που απασχολούν τις περισσότερες επιχειρήσεις.

Για αυτό και τα μέτρα οικονομικής τόνωσης, είτε σε επίπεδο ΕΕ, είτε σε εθνικό, είναι απαραίτητα τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την υγειονομική κρίση. Η ΕΕ οφείλει να κοστολογήσει τον λογαριασμό του κορονοϊού με τα σημερινά δεδομένα και να εφαρμόσει πακέτο στήριξης για την επόμενη μέρα που δεν θα εξαιρεί καμία επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το ίδιο όπως όλα δείχνουν σχεδιάζει και η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας πως πρέπει το συντομότερο να σχεδιαστεί ολοκληρωμένο πακέτο για την επόμενη ημέρα με μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και θα επικεντρώνεται σε ενέσεις ρευστότητας με τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας.

Μόνο έτσι θα δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους που δοκιμάζονται.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου