ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ποιον φίλο να πρωτοκλάψεις;» ~ Συζήτηση εκ βαθέων με παιδί Βολιώτη μετανάστη

ποιον-φίλο-να-πρωτοκλάψεις-συζήτησ-121330

Η ομογενής Βασιλεία – Βασιλική Κυριαζή Αγούδο περιγράφει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις συγκλονιστικές στιγμές που βιώνει ο ισπανικός λαός, με την πανδημία να θερίζει

Συγκλονίζει η ομογενής Βολιώτισσα, που μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και περιγράφει με πόνο ψυχής τα όσα δραματικά συμβαίνουν στην Ισπανία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, μετρώντας εκατόμβες νεκρών.

Η Βασιλεία – Βασιλική Κυριαζή Αγούδο 48 χρόνων, είναι παιδί Βολιώτη μετανάστη, που τη δεκαετία του ’60 αποφάσισε να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό. Αρχικά στη Γερμανία και μετά στην Ισπανία, όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά και δημιούργησε οικογένεια.

Η 48χρονη μηχανικός έχει επισκεφτεί τον Βόλο μία μόνο φορά, όμως αγαπά την πατρίδα του πατέρα της και διατηρεί επαφές με τους ντόπιους συγγενείς της. Η υγειονομική κρίση τη βρήκε στη Ποντεβέδρα, μεγάλη πόλη κατά μήκος της ατλαντικής ακτής της Ισπανίας. Από το 2011 στην Ποντεβέδρα δεν έχει σημειωθεί θανατηφόρο τροχαίο, καθώς το 73% των μετακινήσεων γίνεται πεζή και με ποδήλατο.

Μέχρι που χτύπησε ο κορονοϊός και η μακάβρια λίστα με θύματα καθημερινά άρχισε να διευρύνεται.

«Είναι τόσο θλιβερή η κατάσταση που βιώνουμε, που αναρωτιέται κανείς ποιον φίλο και γνωστό να πρωτοκλάψει;» αναρωτιέται η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και συγκλονίζει. «Η κατάσταση είναι τραγική, έχουμε φτάσει σε σημείο κορεσμού, είμαστε στο όριο. Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, τα νοσοκομεία παραμένουν ίδια, το ιατρικό προσωπικό παραμένει ίδιο, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει αυτό. Οσο περισσότεροι αρρωσταίνουν, τόσο περισσότεροι φτάνουν στα νοσοκομεία, τα οποία όμως δεν μπορούν να αντέξουν άλλη πίεση», περιγράφει η ίδια.

«Γι’ αυτό και είναι καθημερινές οι εκκλήσεις στον κόσμο να κάνει μια μικρή προσπάθεια να παραμείνει σπίτι του», συνεχίζει με σπασμένη φωνή η ίδια, παραδεχόμενη ότι αυτή η διαρκής καραντίνα είναι η πιο δύσκολη στιγμή που έχει βιώσει από τότε που θυμάται τον εαυτό της.

Σε παράλληλο σύμπαν

Η πανδημία του κορονοϊού έχει θερίσει την Ισπανία και έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία των πολιτών. «Η ψυχική φόρτιση είναι μεγάλη. Οι καταστάσεις είναι πρωτόγνωρες, δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην Ισπανία. Νομίζω ότι είναι μία άνιση μάχη απέναντι στον κορονοϊό. Φτάνουν στιγμές που δεν είσαι σίγουρος ότι αυτό που κάνεις αρκεί» τονίζει η Βασιλεία – Βασιλική Κυριαζή Αγούδο και συνεχίζει: «Η κατάσταση με τα νούμερα που ακούμε καθημερινά είναι αδιανόητη. Μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας. Εκτός των ασθενών, έχουμε και μερικούς φίλους μας που χάσανε τη μάχη, καθώς είχαν προσβληθεί από τον ιό, διασωληνώθηκαν, αλλά δεν άντεξαν» τόνισε με τρεμάμενη φωνή. Οσον αφορά στα δρακόντεια μέτρα που έχουν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες, τόνισε πως μετά από αυτά τα κρούσματα μειώθηκαν και των νεκρών, οπότε η ελπίδα αρχίζει να βγαίνει δειλά – δειλά.

Πιο ασφαλής η Ελλάδα

Με το βλέμμα της απόγνωσης, τη φωνή της να σπάει, δηλώνει πως η ισπανική κυβέρνηση άργησε να αντιδράσει, υπογραμμίζοντας κυρίως τη διαφορετική αντίδραση των ελληνικών αρχών στην αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού, ενώ δεν έκρυψε ότι θα προτιμούσε αυτή τη δύσκολη περίοδο να βρίσκεται στη χώρα μας και στον Βόλο κοντά σε συγγενείς.

«Η ισπανική κυβέρνηση δεν έλαβε έγκαιρα μέτρα. Αν και όλοι ενημερωνόμασταν και βλέπαμε τι συνέβαινε στην Ιταλία, δεν υπήρξε σωστή προετοιμασία ούτε στα νοσοκομεία, ούτε σωστή ενημέρωση στους πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι τα σχολεία έκλεισαν, ευτυχώς για τα παιδιά, όμως επιτράπηκαν διαδηλώσεις στο κέντρο της Μαδρίτης με χιλιάδες κόσμο. Δεν υποχρεώθηκε ο πληθυσμός να μείνει σπίτι και πολύς κόσμος γέμιζε τα καφέ και τα εστιατόρια για πολύ καιρό, ενώ η κρίση είχε ξεσπάσει δίπλα μας.

Καταγράφεται καθημερινά μεγάλος αριθμός θανάτων και όσο περνούν οι μέρες ο φόβος μεγαλώνει. Ακόμη και μία προσωρινή μείωση κρουσμάτων δεν μας επιτρέπει να νιώσουμε ασφαλείς».

Και συνέχισε λέγοντας: «Στην Ελλάδα είδαν τι συνέβη στην Ιταλία και έδρασαν πολύ καλύτερα. Συνειδητοποίησαν πόσο γρήγορα διαδίδεται ο ιός σε όλο τον κόσμο και έλαβαν αμέσως πολύ σωστά μέτρα. Χρειάζεται πολλή προσοχή και ο κόσμος να μην παίρνει αψήφιστα τα μέτρα. Πρέπει να επιδείξουμε πειθαρχία και να μείνουμε στο σπίτι για όσο διάστημα λένε οι ειδικοί, για το καλό το δικό μας και των οικογενειών μας».

Κατέληξε δε ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα ο εφιάλτης θα τελειώσει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου