Μία ακόμη αποτυχία συμφωνίας

μία-ακόμη-αποτυχία-συμφωνίας-124661

Σήμερα που όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται, η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται και οι συνέπειες εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι τεράστιες, δεν είναι ούτε λογική, προπάντων όμως πολιτικά ωφέλιμη για τη συνεκτικότητα της Ευρώπης, η στάση της Γερμανίας.

Mία ακόμη συνεδρίαση, σε ευρωπαϊκό οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Ήταν οι σειρά των υπουργών οικονομικών αυτή τη φορά να διαφωνήσουν.

Η μαραθώνια συνεδρίαση του Εurogroup έληξε άδοξα. Λευκός καπνός δεν βγήκε κι έτσι αύριο θα υπάρξει νέο Eurogroup. Μετά από 16 ώρες συζητήσεων δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε ολονυχτία με αντιπαραθέσεις, πολύωρες διακοπές για διαβουλεύσεις και προσπάθειες για συμβιβασμό ανάμεσα στα διαμορφωμένα στρατόπεδα του Νότου και του Βορρά. Και όλα αυτά για το πακέτο Σεντένο, ύψους 500 δισ. ευρώ.

Για μία ακόμη φορά, Γερμανοί και Ολλανδοί επιμένουν ότι η εκταμίευση των χρημάτων από τον ESM πρέπει να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις, με τις οποίες διαφωνούν οι χώρες του Νότου. Η Γερμανία ουσιαστικά ζητά νέα μνημόνια με αποτέλεσμα ο Νότος να αντιδρά και λογικά, αντιπροτείνοντας την έκδοση ευρωομολόγων.

Το μπλοκ του Βορρά, δηλαδή Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί, Φινλανδοί, δεν θέλουν να ακούνε για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα κάθε χώρα να επιμένει στις δικές της θέσεις, χωρίς να διαφαίνεται ενδεχόμενο συμβιβασμού.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πως πολύ δύσκολα θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη και όπως επισημαίνουν το πιθανότερο είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός. Από αυτούς τους συμβιβασμούς που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης που ξέρουμε πόσο τους πλήρωσαν οι χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα τότε.

Το χειρότερο όμως από όλα είναι πως για μία ακόμη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι εφικτό να υπάρξει ένα πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των εταίρων. Και γίνεται ακόμη πιο σαφές, πως, όταν υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία που συνεχίζουν να σκέφτονται «εθνικά» και όχι ευρωπαϊκά, δεν πρόκειται να υπάρξει συμπόρευση σε θέματα οικονομικής φύσεως. Κάτι τέτοιο εν πολλοίς μπορεί να ήταν αναμενόμενο κάτω από άλλες συνθήκες. Όμως, σήμερα που όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται, η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται και οι συνέπειες εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι τεράστιες, δεν είναι ούτε λογική, προπάντων όμως πολιτικά ωφέλιμη για τη συνεκτικότητα της Ευρώπης, η στάση της Γερμανίας. Εκτός από επιλήψιμη, βάλει ευθέως κατά της ευρωπαϊκής συνοχής. Και αυτό θα το πληρώσουν δυστυχώς μακροπρόθεσμα όλες οι χώρες της Ευρωζώνης και ευρύτερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου