Κάθε κρίση μπορεί να κρύβει ευκαιρία

κάθε-κρίση-μπορεί-να-κρύβει-ευκαιρία-130420

Της Βάσως Κυριαζή

Κάθε σύνολο συνθηκών, όσο κακό και αν είναι, δίνει μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη. Αν οι συνθήκες καθόριζαν πάντα τη ζωή και τις προοπτικές των ανθρώπων, τότε η ανθρωπότητα δεν θα είχε προχωρήσει, λένε μάλιστα κάποιοι.

Ετσι και τώρα πιστεύουν οι ίδιοι άνθρωποι πως η οικονομική κρίση μπορεί, εκτός από τις πληγές που έχουν προκληθεί, να επαναπροσδιορίσει ορισμένα δεδομένα. Αλλωστε, ήδη φαίνεται.

Σε λίγες εβδομάδες, οι πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές, δηλαδή σε ολόκληρο τον κόσμο, άλλαξαν βασικές δραστηριότητές τους, ακύρωσαν κοινωνικές και επιχειρηματικές συνάξεις, ταξίδια και καθιέρωσαν την κατ’ οίκον εργασία. Τα πανεπιστήμια, μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα αναγκαστούν να διαφοροποιήσουν την πολιτική τους, ενώ τα σχολεία θα κληθούν να προετοιμαστούν πιο αποτελεσματικά για online εκπαίδευση.

Κυρίως, όμως, ο ιός άλλαξε τον προσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής, δημιουργώντας νέες προτεραιότητες, με τις κυβερνήσεις πλέον να είναι αναγκασμένες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προστεθούν και οι πιο αυστηροί υγειονομικοί κανονισμοί, η ενίσχυση με προσωπικό των συστημάτων υγείας ανά τον κόσμο, η μεγαλύτερη ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και η αλλαγή στον τρόπο εργασίας είναι μερικές μόνο από τις αλλαγές που σίγουρα θα εδραιωθούν στη νέα, μετά τον ιό, εποχή. Το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος από την πανδημία είναι δύσκολο να αποτιμηθεί αυτή τη στιγμή. Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος.

Ας ελπίσουμε ότι όπως κάθε κρίση, έτσι και η τρέχουσα δημιουργεί ευκαιρία. Το πώς θα εκμεταλλευτεί η ανθρωπότητα την ευκαιρία εξαρτάται από εμάς και απομένει να το δούμε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου