Η πανδημία θα αλλάξει τον χάρτη της επιχειρηματικότητας

η-πανδημία-θα-αλλάξει-τον-χάρτη-της-επι-138357

Της Βάσως Κυριαζή

Το stress test λόγω πανδημίας δεν θα είναι δυστυχώς ευνοϊκό για όλους. Η επόμενη μέρα της πανδημίας προφανώς δεν θα βρει αλώβητη την επιχειρηματικότητα, παρά τις κρατικές ενισχύσεις.

Οσο περνούν οι μέρες τόσο οξύνονται τα προβλήματα και οι συνέπειες της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ειδικά στην οικονομία. Η επιχειρηματικότητα είναι ο πρώτος κρίκος της οικονομικής αλυσίδας που πλήττεται.

Ολοι ομονοούν πως η νέα πραγματικότητα στις επιχειρήσεις θα δοκιμάσει σε απόλυτο βαθμό τις βάσεις, τις δομές και τις αντοχές, αλλά και την οργάνωσή τους. Οσο μάλιστα η πανδημία καλπάζει, απειλεί όχι μόνο τις δραστηριότητες, αλλά και την ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Δεν είναι τυχαίο πως σε αυτή τη φάση όλες οι επιχειρήσεις επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα παραμείνουν όρθιες, διότι κανείς δεν υπολόγιζε εξαρχής το εύρος των συνεπειών. Ποιος θα αντέξει και ποιος όχι εξαρτάται από πολλά. Ολοι βέβαια ελπίζουν στο καλό σενάριο, ώστε να μην προκύψει απώλεια θέσεων εργασίας και η οικονομία υποστεί καθίζηση.

Βεβαίως, θα προκύψουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Ηδη έχουν προκύψει. Ωστόσο, με το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα, όπως άλλωστε προκύπτει και από την εμπειρία της Κίνας, η περίοδος απομόνωσης δίνει την ευκαιρία για επεξεργασία και ανάπτυξη σχεδίου αποκατάστασης.

Αυτό τουλάχιστον λένε οι πιο ειδικοί από εμάς. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως οι συνέπειες της πανδημίας θα διαμορφώσουν νέα κατάσταση κυρίως στον χάρτη της επιχειρηματικότητας. Ο στόχος πρέπει να είναι να αντέξουν όλοι και τα πλήγματα που θα υποστούν να επουλωθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν προκύψει ο κορονοϊός είχαν διαμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό προοπτικές ανάπτυξης. Η πορεία θα πρέπει μετά την κρίση να συνεχιστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου