ΤΟΠΙΚΑ

Δίνουν τιτάνιο αγώνα χωρίς ανάσα γιατροί και νοσηλευτές στο Αχιλλοπούλειο

δίνουν-τιτάνιο-αγώνα-χωρίς-ανάσα-γιατ-141328

Ακούραστη η ομάδα κρούσης γιατρών και νοσηλευτών στο Αχιλλοπούλειο απέναντι σε ύπουλο εχθρό

Ενάμιση μήνα δεν έχουν πάρει ανάσα, χωρίς μια μέρα άδεια, πέρα από το κανονικό ωράριο, σε μια σκληρή μάχη με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό. Οι πολίτες είναι σοκαρισμένοι απέναντι στον ύπουλο ιό και εκείνοι τον αντιμετωπίζουν κατάματα, δίχως να φεύγουν από το πόστο τους λεπτό. Αγόγγυστα με το χαμόγελο στα χείλη, παρά την κούραση και την ταλαιπωρία, τον φόβο που ανθρώπινα μπορεί να νιώθουν και ο ίδιοι, παραμένουν στην πρώτη γραμμή και δικαίως έχουν χαρακτηριστεί οι ήρωες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πρόκειται για την ομάδα των γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου, που από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, μαζί με νοσηλεύτριες και νοσηλευτές δίνουν τη μάχη… κόντρα στον κορονοϊό.

Μπορεί το Αχιλλοπούλειο να μην είναι νοσοκομείο αναφοράς, όμως έχει καθημερινά να αντιμετωπίσει αυξημένη πίεση καθώς έχει να διαχειριστεί την αντιμετώπιση περιστατικών ύποπτων για κορονοϊό και αυτό σημαίνει ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή, υπευθυνότητα και έγκυρη παροχή ιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Οι επιφορτισμένοι με την ευθύνη της υποδοχής, εξέτασης και νοσηλείας αυτών των περιστατικών έχουν αποδειχθεί «τέρατα ψυχραιμίας». Έχουν σταθεί… βράχος απέναντι στον κορονοϊό και δεν λυγίζουν παρά το γεγονός ότι καλούνται να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους.

Δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα χωρίς να δυσανασχετούν, χωρίς να γκρινιάζουν. Είναι άξιοι θαυμασμού διότι δείχνουν αφοσίωση σ’ αυτό που κάνουν, παρά τα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά, τα οποία όμως ξεπερνούν με χαμόγελο και ξαναπέφτουν «με τα μούτρα» στο καθήκον.

Ομάδα κρούσης απέναντι σε έναν ύπουλο εχθρό

Η καθημερινότητα γιατρών και νοσηλευτών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών καθώς και στις δύο παθολογικές κλινικές και τη μονάδα Λοιμώξεων που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της υγειονομικής κρίσης, έχει άρδην αλλάξει.

Εκτός από τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, αρκετές φορές χρειάστηκε να παρέχουν και ψυχολογική υποστήριξη σ’ εκείνους που προσέρχονται με συμπτωματολογία που τους καθιστά αυτομάτως «ύποπτα για κορονοϊό κρούσματα», με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εκτός όμως από την φυσική παρουσία ανά πάσα στιγμή στο Νοσοκομείο, οι γιατροί είναι επιφορτισμένοι με την υποχρέωση να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ και κάθε φορά που προκύπτουν νέα δεδομένα να αναπροσαρμόζουν την επιχειρησιακή τους στρατηγική. Κάπως έτσι οι συσκέψεις διαδέχονται η μία την άλλη επί καθημερινής βάσης.

«Είμαστε σε μία κρίσιμη φάση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ούτε λεπτό. Πρέπει ανά πάσα στιγμή εφόσον χρειαστεί να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα περιστατικά που φτάνουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Ο ιός δεν αστειεύεται για αυτό δεν πρέπει χαλαρώνουμε», σημειώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής Ηλίας Καραμέτος, υπενθυμίζοντας ότι εκτός από τα ύποπτα περιστατικά, το Νοσοκομείο λειτουργεί και για τους υπόλοιπους ασθενείς που προσέρχονται στη νοσηλευτική μονάδα και χρειάζονται περίθαλψης, όπερ σημαίνει ότι όλα λειτουργούν στα κόκκινα.

«Πρέπει να είμαστε μία γροθιά σε αυτή την κρίση και να λειτουργούμε με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης», θα τονίσει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων, εντατικολόγος Γιάννης Κοκκόρης, οποίος από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στις καθημερινές συσκέψεις γιατρών, νοσηλευτών και διοίκησης έσπευσε να υπογραμμίσει την ανάγκη της ψύχραιμης αντιμετώπισης των νέων δεδομένων.

«Οι περισσότεροι είναι αγχωμένοι. Προσπαθούμε να τους ηρεμήσουμε για να νιώσουν καλύτερα, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου», συμπληρώνει με τη σειρά του ο Χαράλαμπος Μάνδρος, γιατρός στη Β’ Παθολογική Κλινική, περιγράφοντας τον διττό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι γιατροί, καθώς εκτός από την ιατρική, πρέπει να είναι και εμψυχωτές επίσης.

«Oι υγειονομικοί λειτουργούμε με αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης, ενώ παράλληλα δημιουργούμε τις προϋποθέσεις κοινωνικής συνευθύνης, βρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή της μάχης και τούτη τη φορά για το κοινωνικό σύνολο», παρατηρεί από την πλευρά του ο Μιχάλης Μεϊκόπουλος, γιατρός στην Α’ Παθολογική, που επίσης βρίσκεται στη «γραμμή του πυρός», μαζί με άλλους νεότερους συναδέλφους του, στους οποίους μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και την εμπειρία του.

Το ξεκίνημα κάθε βάρδιας

Εκτός από τους γιατρούς, οι νοσηλευτές της πρώτης γραμμής δίνουν τη δική τους μάχη στο Αχιλλοπούλειο. Κάθε μέρα, αυτό το διάστημα είναι διαφορετική από την προηγούμενη. Με το ξεκίνημα της κάθε βάρδιας γίνονται όλες οι ενέργειες με βάση πλάνου, οι οποίες αναπροσαρμόζονται καθημερινά. Κάθε μέρα μια καινούργια πρόκληση. Αλλά το σύνθημα στους διαδρόμους του νοσοκομείου είναι ένα: «Δεν θα μας νικήσει ο κορονοϊός. Θα τα καταφέρουμε».

«Είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Έχουμε ταχθεί να υπηρετήσουμε τον συνάνθρωπο μας και αυτό πράττουμε καθημερινά, έχοντας ως κύριο στόχο μας τη φροντίδα. Την παροχή φροντίδας υγείας κάτω από ασφαλείς συνθήκες», λένε νοσηλεύτριες και νοσηλευτές. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης το νοσηλευτικό προσωπικό εκπαιδεύεται συνεχώς. Τόσο για την φροντίδα των ασθενών, όσο και για τη δική τους προστασία. Ετσι οι επαγγελματίες υγείας φροντίζουν κάθε μέρα να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

«Εμείς κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να περιορίσουμε τον ιό ο οποίος κυκλοφορεί στην Κύπρο. Μια θερμή παράκληση Το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι να περιοριστούμε λίγο στα σπίτια μας», υπενθυμίζουν οι ίδιοι εκφράζοντας την καθολική έκκληση των συναδέλφων τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου