ΤΟΠΙΚΑ

Χειροποίητες μάσκες κόντρα στον κορονοϊό ~ Προληπτικά κατασκευάζουν είδη ατομικής προστασίας

χειροποίητες-μάσκες-κόντρα-στον-κορο-141396

Η μοδίστρα του Αχιλλοπουλείου κάνει θαύματα με τη ραπτομηχανή της – Βρίσκει ολοένα και περισσότερους μιμητές η πρωτοβουλία του Νοσοκομείου

Μοδίστρα στο Νοσοκομείο Βόλου; Και όμως, μπορεί ελάχιστοι μέχρι σήμερα να γνώριζαν ότι στο Αχιλλοπούλειο εργάζεται μοδίστρα, η ειδικότητα όμως εδώ και χρόνια τώρα που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη.

Με τη ραπτομηχανή της η Ασημίνα (Μένια) Κουτούκη κάνει πλέον θαύματα. Από εκεί που έραβε σεντόνια και τις πράσινες ποδιές χειρουργείου, εδώ και δύο εβδομάδες ράβει χειρουργικές μάσκες για το προσωπικό του Νοσοκομείου Βόλου.

Οι μάσκες ετοιμάζονται ανά δεκάδες για προληπτικούς λογούς σε περίπτωση έλλειψης, ώστε να διατεθούν στους εργαζομένους σε όλα τα τμήματα. Είναι από ύφασμα που πρότειναν ειδικοί και φοριέται για δύο μέρες, ενώ στη συνέχεια πλένεται, σιδερώνεται και είναι έτοιμη να χρησιμοποιηθεί και πάλι.

Στο ραφείο του Νοσοκομείου στο υπόγειο της νέας πτέρυγας επικρατεί οργασμός εδώ και μέρες. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, με επικεφαλής την ράφτρα, εργάζονται από κοινού, με αγάπη και γοργούς ρυθμούς, για να ετοιμάσουν χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες ως μέτρο προστασίας για τον κορονοϊό.

Τα μεγαλύτερα εφόδιά τους είναι το μεράκι, η αγάπη για αυτό που κάνουν. Και το κάνουν πολύ καλά. Για να δώσουν μάλιστα λίγο «χρώμα» στη διάθεση όλων, οι μάσκες ράβονται σε διάφορα χρώματα. Με τη συνδρομή της Χρυσάνθης Κορώνη, υποδιευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κάποιες από αυτές έχουν και ζωγραφιές πάνω.

Η ιδέα ανήκει στη διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Αχιλλοπουλείου Κατερίνα Χαρανά. Όταν το πρότεινε για πρώτη φορά σε συναδέλφους της ορισμένοι την αντιμετώπισαν δηκτικά. «Θα ράψουμε εμείς χειρουργικές μάσκες;» αναρωτήθηκαν. Για την ίδια όμως δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Έχοντας περάσει πολλά χρόνια μέσα στα χειρουργεία του Νοσοκομείου ως υπεύθυνη, πριν γίνει διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, είχε πολλές φορές ράψει χειρουργικές μάσκες και ποδιές, οπότε χωρίς δεύτερη σκέψη συνεννοήθηκε με τη μοδίστρα του ιδρύματος και ξεκίνησε η παραγωγή.

Ήδη εκατοντάδες μάσκες είναι ήδη έτοιμες! Όπως λέει η διευθύνουσα, όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρόνο, από την ιδέα που είχε η ίδια μέχρι την υλοποίησής της.

«Ορισμένοι μπορεί να το παρεξήγησαν, όμως η επιλογή μας δικαιώθηκε. Κάνουμε ότι μπορούμε στον τομέα της πρόληψης για να μην ξεμείνουμε ως Νοσοκομείο σε υλικά ατομικής προστασίας. Αξιοποιούμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουμε για να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ αφενός και αφετέρου να μπορούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας τις νοσηλευτικές και ιατρικές υπηρεσίες που αρμόζει στις κρίσιμες στιγμές που διανύουμε», επισήμανε η Κατερίνα Χαρανά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δηλώνοντας υπερήφανη για την πρωτοβουλία της.

«Μέριμνά μας είναι ο άνθρωπος, η κοινωνία σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες. Με ομοψυχία και την ακατάπαυστη προσφορά που διαχρονικά κάνουμε όλοι όσοι εργαζόμαστε στο εθνικό σύστημα υγείας παρέχοντας υπηρεσίες στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση είμαστε πάλι εδώ αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί με ενότητα, πειθαρχεία και κυρίως αγάπη, ώστε μετά το τέλος αυτής της πολύ μεγάλης περιπέτειας να σταθούμε όρθιοι, δυνατοί και νικητές» προσθέτει η ίδια.

Στο «χορό» και το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής

Για την πρωτοβουλία του το Νοσοκομείο εισέπραξε τα εύσημα από την 5η ΥΠΕ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον άλλα πέντε νοσοκομεία στη χώρα ζήτησαν ενημέρωση για να πράξουν το ίδιο. Επίσης το παράδειγμα του Αχιλλοπουλείου βρήκε μιμητές και στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και το προσωπικό απέκτησε τις δικές του χειροποίητες μάσκες.

«Μη νομίζετε ότι έχουμε απεριόριστα υλικά στα Κέντρα Υγείας. Ετσι βάλαμε μπροστά τη δημιουργικότητα μας ,όπως και η νοσηλευτική υπηρεσία του Νοσοκομείου μας και φτιάξαμε και εμείς τις δικές μας υφασμάτινες μάσκες. Ράφτηκαν από νοσηλεύτρια του Κέντρου Υγείας και την ευχαριστούμε πολύ…Ο αγώνας συνεχίζεται!!! Προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους», υπογράμμιζε περήφανη με ανάρτησή της στα social media η Νέλλη Χονδρογιάννη, διατροφολόγος στο ΚΥ Αργαλαστής και γγ του συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου