Η ομπρέλα προστασίας της οικονομίας διευρύνεται

Τελευταία ενημέρωση: 2020-03-26, 17:53:30
Η ομπρέλα προστασίας της οικονομίας διευρύνεται

Καθημερινά, μετά από τις παρατηρήσεις και τις ελλείψεις που καταγράφονται, διευρύνεται η ομπρέλα προστασίας και είναι θετικό

 

Η Πολιτεία μέχρι σήμερα στη δίνη αυτής της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης δείχνει ότι ανταποκρίνεται πιο καλά απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, τόσο σε επίπεδο αντιμετώπισης Εθνικού Συστήματος Υγείας με τα μέτρα που λαμβάνει, όσο και αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης.

Μοιραία πλέον η συζήτηση δεν περιορίζεται μόνο στα της υγειονομικής κρίσης, αλλά και στις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει οριζοντίως και καθέτως όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία που κλυδωνίζονται.

Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σ’ ολόκληρο το κόσμο πλέον καλούνται να λειτουργήσουν υπό καθεστώς πολέμου. Μέσα σε όλο αυτό το εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, η ενωμένη Ευρώπη, έστω και με περισσή καθυστέρηση, ξύπνησε. Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν να πούνε τέλος με το Σύμφωνο Σταθερότητας, όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όλες τις χώρες να μπορέσουν να πάρουν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να στηρίξουν ουσιαστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει άπλετο δημοσιονομικό χώρο να στηρίξει την οικονομία προκειμένου να παραμείνει όρθια. Πληγωμένη, αλλά ζωντανή.

Είναι αλήθεια ότι μέχρι σήμερα αξιοποίησε αυτή τη δυνατότητα ανακοινώνοντας μέτρα, που δίνουν έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των εργαζομένων που δοκιμάζονται. Καθημερινά μετά από τις παρατηρήσεις και τις ελλείψεις που καταγράφονται διευρύνει την ομπρέλα προστασίας και αυτό είναι θετικό. Αλλωστε, είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι όλοι αυτοί που κλυδωνίζονται πρέπει να στηριχθούν.

Ασφαλώς και κλάδοι, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, ένα μεγάλο κομμάτι του λιανεμπορίου, βιώνουν την απόλυτη κατάρρευση στον τζίρο τους, δεδομένου ότι δεν λειτουργούν. Γι’ αυτό και το βάρος της χρηματοδότησης και της προσωρινής ελάφρυνσης από τις υποχρεώσεις τους σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες έχει πέσει σε αυτούς τους κλάδους και τους εργαζομένους τους. Σε μια οικονομία, όμως, η οποία ήδη υπολειτουργεί και θα συνεχίσει έτσι τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου, οι συνέπειες είναι αρνητικές και επώδυνες στην οικονομική κατάσταση του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα. Για αυτές θα πρέπει να υπάρξει επίσης μέριμνα, μέσα στο επόμενο πακέτο μέτρων που όπως λένε οι πληροφορίες ήδη προετοιμάζεται.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
6
=