Το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» είναι η μόνη «Κιβωτός του Νώε»

το-σύνθημα-μένουμε-σπίτι-είναι-η-μόν-154425

Της Βάσως Κυριαζή

«Κάνουμε ιατρική πολέμου. Αποφασίζουμε κάθε μέρα ποιοι ασθενείς θα μπουν στην εντατική και ποιοι όχι για να σώσουμε όσους μπορούμε περισσότερους. Αναγκαζόμαστε ουσιαστικά να κάνουμε διαλογή όσων έχουν πιθανότητες να ζήσουν». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε Ελληνα γιατρό σε ιταλικό νοσοκομείο, που έχει τον άχαρο ρόλο κάθε μέρα μαζί με τους συναδέλφους τους να επιλέγει ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν… Επέλεξε να μιλήσει στα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να πείσει τους Ελληνες ότι μόνο με αυτοπροστασία μπορούμε να παλέψουμε τον κορονοϊό και να μη γίνουμε Ιταλία.

Πόσο πιο απλά πρέπει να μας το πει κάποιος; Πόσο πιο ξεκάθαρα πρέπει να μιλήσουν οι λοιμωξιολόγοι για να συνειδητοποιήσουμε ότι μένοντας στο σπίτι προστατεύουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας;

Οι εικόνες, που έφτασαν στους τηλεοπτικούς δέκτες μας από τις ουρές στα διόδια, στα καράβια και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ είναι δείγμα ανευθυνότητας, για να μη χρησιμοποιήσουμε πιο βαρείς χαρακτηρισμούς.

Μπορεί να ισχύει καραντίνα και οι επιστήμονες να τονίζουν πως δεν πρέπει να εξαπλωθεί ο ιός, ωστόσο δεκάδες συμπολίτες μας δεν δείχνουν να καταλαβαίνουν την κρισιμότητα. Είναι ανεύθυνοι, είναι επιπόλαιοι ή μήπως απλώς ανεγκέφαλοι; Στο ερώτημα η απάντηση είναι προφανής.

Για άλλη μία φορά κάποιοι Ελληνες αποφάσισαν να δείξουν πόσο «μάγκες» είναι, μη συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης. Φάνηκε ξεκάθαρα προχθές Παρασκευή, όταν χιλιάδες κάτοικοι της Αθήνας αποφάσισαν να εξορμήσουν στην επαρχία.

Βρέθηκαν, λοιπόν, στα αυτοκίνητά τους και μποτιλιαρίστηκαν στα διόδια με σκοπό να ταξιδέψουν στα χωριά τους, νομίζοντας πως όλο αυτό που ζούμε είναι διακοπές μακράς διαρκείας και όχι καραντίνα λόγω φονικού ιού.

Η απαράδεκτη στάση, που δεν έχει ίχνος κοινωνικής ευθύνης και μπορεί να είναι και μοιραία, εξόργισε την κυβέρνηση, που είναι έτοιμη να εξετάσει κάθε μέτρο.

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις να επιβάλει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας και όσο βλέπει τέτοιες εικόνες είναι κάθε φορά και ένα βήμα πιο κοντά, εξαιτίας ορισμένων ανεύθυνων.

Οσοι επιμένουν να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις οδηγίες των ειδικών και τις προτροπές της κυβέρνησης ρισκάρουν τη δική τους υγεία, το χειρότερο απ’ όλα όμως βάζουν σε κίνδυνο την αντίστοιχη δημόσια.

Την ώρα που όλοι λένε ότι ο περιορισμός των μετακινήσεων στο ελάχιστο μπορεί να αποβεί σωτήριος στη μάχη που δίνει η χώρα με τον φονικό ιό, είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι αδιαφορώντας κάνει το ορθό.

Το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» είναι η μόνη «Κιβωτός του Νώε», που μπορεί να μας προστατέψει. Ας το κάνουμε πράξη, διότι σε διαφορετική περίπτωση η λύση θα έρθει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας και θα είναι η ιδανικότερη για να προστατευτεί η δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου