Το μήνυμα της κυβέρνησης είναι σαφές

το-μήνυμα-της-κυβέρνησης-είναι-σαφές-158290

Δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά οι επιχειρήσεις να απαιτούν μέτρα και από την άλλη να θέλουν να ξεφορτωθούν προσωπικό, για την προστασία του οποίου επιδοτούνται

Το μήνυμα, που απηύθυναν ο πρωθυπουργός προχθές και χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προς τους εργοδότες, είναι σαφές και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Η υγειονομική κρίση, που διαπερνά οριζοντίως και καθέτως την πατρίδα μας, όπως και ολόκληρο τον πλανήτη, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι, ώστε να γίνουν απολύσεις και να χαθούν θέσεις εργασίας.

Οι κυβερνητικές επισημάνσεις δεν έγιναν τυχαία. Ηδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως αρκετές επιχειρήσεις προσανατολίζονται να «αδειάσουν» από προσωπικό επικαλούμενες τον κορονοϊό. Τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου συγκλίνουν επίσης προς αυτή την κατεύθυνση, αφού το δείγμα μέχρι σήμερα δείχνει αυξητικές τάσεις στις καταγγελίες συμβάσεων.

Είναι σαφές ότι όλοι οι κλάδοι αυτή την περίοδο, πολύ περισσότερο όσο θα διαρκεί η κρίση, θα κλυδωνιστούν. Οι αντοχές τους θα δοκιμαστούν και ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβουν ορισμένα μέτρα. Σε καμία περίπτωση όμως το πρώτο μέτρο δεν θα πρέπει να είναι η συρρίκνωση του προσωπικού. Ειδικά όταν το κράτος έχει φροντίσει με συγκεκριμένα μέτρα να απλώσει δίχτυ προστασίας τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους. Μπορεί ενδεχομένως να πει κανείς ότι χρειάζονται ακόμη περισσότερα μέτρα και για όλο το διάστημα που θα κρατήσει η κρίση. Η πολιτεία έχει δεσμευτεί ότι και προς αυτή την κατεύθυνση θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Για αυτό και σπεύδει από τώρα να προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας. Δεν είναι δυνατόν από τη μία πλευρά οι επιχειρήσεις να απαιτούν μέτρα και από την άλλη να θέλουν να ξεφορτωθούν προσωπικό, για την προστασία του οποίου επιδοτούνται.

Οσο περνούν οι μέρες είναι σίγουρο ότι θα φανεί αν οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις προτροπές της Πολιτείας. Μέχρι τότε όμως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει, και είναι αλήθεια ότι το κάνουν, παρά το ειδικό καθεστώς που επικρατεί πλέον λόγο κορονοϊού, να έχουν τις κεραίες τους σηκωμένες και όπου υπάρχει ανάγκη να παρεμβαίνουν.

Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η εργασιακή ειρήνη, διότι όταν τελειώσει αυτή η κρίση, πρέπει εργοδότες και εργαζόμενοι να ξανανταμώσουν σε ένα πλαίσιο, που θα το διέπει η διάθεση συνεργασίας για τον κοινό σκοπό, που δεν είναι άλλος από τη διατήρηση των επιχειρήσεων, αλλά και των θέσεων εργασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου