ΑΛΜΥΡΟΣ

Προσφορά ζωής… στο ΕΣΥ

προσφορά-ζωής-στο-εσυ-158365

Βολιώτες επαγγελματίες προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους για την εκτύπωση τρισδιάστατων αντιγράφων ιατρικού εξοπλισμού στα Νοσοκομεία που έχουν ελλείψεις

Τον εξοπλισμό τους, τη γνώση, την εμπειρία και πάνω από όλα την διάθεσή τους να βοηθήσουν εθελοντικά οποιοδήποτε νοσοκομείο της χώρας χρειαστεί ανταλλακτικό ιατρικού εξοπλισμού το οποίο δεν υπάρχει άμεσα διαθέσιμο στην αγορά θέτουν στην υπηρεσία του Εθνικού Συστήματος Υγείας δύο νέοι επαγγελματίας από τον Βόλο.

Πρόκειται για τους Χρήστο Κωστίκα μηχανολόγο, εξειδικευμένο στη μοντελοποίηση τρισδιάστατων αντικειμένων και Κώστα Χολέβα, που έχει μετεκπαιδευτεί στην ακοολογία, δραστηριοποιείται χρόνια στον χώρο των ακουστικών, πρώην διασώστη.

Φίλοι και συνιδιοκτήτες καταστημάτων ακουστικών βαρηκοΐας στον νομό Μαγνησίας οι δύο τους, με καταστήματα στον Βόλο και τον Αλμυρό, έχοντας συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία, διάθεση εθελοντισμού – τηρώντας και σαν παλαιοί πρόσκοποι την υπόσχεσή τους «να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση», όπως είπαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αποφάσισαν πως η ανθρώπινη ανάγκη είναι υπεράνω κάθε οικονομικού συμφέροντος για αυτό και δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν οποιοδήποτε νοσοκομείο έχει ανάγκη.

Η κύρια δραστηριότητα τους είναι η κατασκευή ακουστικών βαρηκοΐας, σχεδίαζαν όμως εδώ και καιρό εγχείρημα το οποίο βασίζεται στις ανάγκες του ιατρού και νοσοκομειακών μονάδων, το οποίο αφορά στην κατασκευή τρισδιάστατων αντιγράφων ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που βρίσκεται σε έλλειψη και σε ανταλλακτικά ιατρικών μηχανημάτων που πλέον είναι δύσκολο να βρεθούν.

Διαβάζοντας στον ξένο Τύπο ότι δύο συνάδελφοί τους από την Ιταλία προθυμοποιήθηκαν να κατασκευάσουν τις βαλβίδες οξυγόνου που ήταν σε έλλειψη παγκοσμίως επειδή ο προμηθευτής δεν είχε απόθεμα και δεν ήταν διατεθειμένος να δώσει τα σχέδια του ανταλλακτικού και ότι σε μόλις τρείς ώρες μοντελοποίησαν τη βαλβίδα, εκτύπωσαν ένα πρωτότυπο, πραγματοποίησαν μια πετυχημένη δοκιμή και συνέχισαν σε μαζική εκτύπωση, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση.

Η καινοτομία τους όσον αφορά στο νέο πρότζεκτ έγκειται στην τροποποίηση, βελτίωση και προσαρμογή του αντικειμένου σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του εκάστοτε επαγγελματία υγείας. Είχαν μάλιστα σκοπό μέχρι το τέλος του 2020 η νέα εταιρεία που θα αναλάμβανε αυτές τις κατασκευές να είναι καθ’ όλα λειτουργική, ξαφνικά όμως προέκυψε ο covid-19 και τα σχέδια τους προς το παρόν πήραν αναβολή.

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε ένα ανταλλακτικό που βρίσκεται σε έλλειψη, να το αναλύσουμε σχεδιαστικά (reverseengineering), να το μοντελοποιήσουμε και να το εκτυπώσουμε ώστε να γίνει άμεσα η δοκιμή. Τα συνήθη υλικά που χρησιμοποιούνται μπορούν να απολυμανθούν και είναι κατάλληλα για βιοϊατρικούς σκοπούς», εξηγούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ οι δύο τους.

«Όλοι μας πρέπει να παραμείνουμε ασφαλείς και να κάνουμε χρήση των ικανοτήτων μας για να βοηθήσουμε αυτούς που μας χρειάζονται. Ευχόμαστε ψυχραιμία και υγεία σε όλο τον κόσμο για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε», επισήμαναν επίσης εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα να φανούν χρήσιμοι σε όποιο νοσοκομείο αναζητήσει τη συνδρομή τους.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου