ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης κλινών στη ΜΕΘ

ανοιχτό-το-ενδεχόμενο-αύξησης-κλινών-159978

Στο τραπέζι το plan b, αν καταστεί ανάγκη να νοσηλευτούν ασθενείς με κορονοϊό – «Τις επόμενες 15 ημέρες η κορύφωση της νόσου», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Ηλίας Καραμέτος

Σενάρια για αύξηση των κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Βόλου από 8 που είναι σήμερα τουλάχιστον στις 11 εξετάζει η διοίκηση, εφόσον καταστεί ανάγκη το Αχιλλοπούλειο να νοσηλεύσει κρούσματα κορονοϊού. Μέχρι σήμερα όπως είναι γνωστό Νοσοκομείο αναφοράς έχει οριστεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, αν ωστόσο στην κορύφωση της νόσου καταστεί ανάγκη, δεν αποκλείεται το Αχιλλοπούλειο να επιστρατευτεί και για νοσηλεία ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Σε αυτό το πλαίσιο διοίκηση, ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία έχουν βάλει επί τάπητος το plan b προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα, εφόσον χρειαστεί. Παράλληλα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών της πόλης, θέμα για το οποίο βέβαια οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας το οποίο σε καθημερινή βάση αναπροσαρμόζει τα μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό πάντα με την πορεία των κρουσμάτων.

«Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά πως η κορύφωση και η αύξηση της μετάδοσης του ιού θα εκδηλωθεί στις επόμενες 10 έως 15 ημέρες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου Ηλίας Καραμέτος.

Ο επικεφαλής του ΤΕΠ επανέλαβε επίσης την ανάγκη πιστής εφαρμογής όλων των μέτρων προστασίας που έχουν αποφασίσει ο ΕΟΔΥ και η Κυβέρνηση, παρατηρώντας επίσης ότι τα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε η Πολιτεία συνέβαλαν ώστε μέχρι στιγμής να μην υπάρχει μεγάλη διασπορά του κορονοϊού.

Δέκα άτομα στην πρώτη γραμμή…

Τη μάχη στην πρώτη γραμμή στο Αχιλλοπούλειο δίνουν όλες αυτές τις μέρες ανεξαιρέτως όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κυρίως, οι οποίοι μαζί με τη διοίκηση βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή.

Δέκα άτομα ωστόσο έχουν «απαρνηθεί» κάθε άλλη δραστηριότητα και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αυξημένη κίνηση που υπάρχει από πολίτες που θορυβημένοι από την πανδημία σπεύδουν στο Νοσοκομείο ζητώντας να εξεταστούν.

«Αν προφυλαχτούν όλοι και τηρούν τα μέτρα προστασίας θα μπορέσουμε και εμείς οι γιατροί να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τα δύσκολα περιστατικά που θα εκδηλωθούν. Θα έχουμε μεγαλύτερο πλεονέκτημα ως Νοσοκομείο να εξυπηρετήσουμε όσους επείγει να εξεταστούν και να νοσηλευτούν», παρατήρησε ο κ. Καραμέτος, σε μία προσπάθεια να συνειδητοποιήσουν όλοι ανεξαιρέτως πως αυτή την περίοδο δεν χρειάζεται για «ψύλλου πήδημα» να προσέρχονται στα Επείγοντα.

Το μήνυμα δεν αφορά μόνο στους πολίτες αλλά και σε ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας τοπικά, καθώς τις τελευταίες μέρες έχει παρατηρηθεί να γίνονται διακομιδές στο νοσοκομείο ασθενών που φιλοξενούνται σε ιδιωτικές κλινικές για παθήσεις που δεν χρήζουν έκτακτης ανάγκης όπως π.χ. για ουρολοίμωξη,

«Σχεδιάζουμε διαρκώς τα επόμενα βήματα. Στο νοσοκομείο μας γίνεται μία πολύ σοβαρή δουλειά. Χρειαζόμαστε όμως και τη συνδρομή των πολιτών αλλά και των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών υγείας. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των στιγμών και να συμπεριφερθούν ανάλογα», συνέχισε ο ίδιος. «Υπάρχει σχέδιο να αυξηθούν τα κρεβάτια στη ΜΕΘ για να εξυπηρετηθούν όλες οι επείγουσες ανάγκες. Όμως κατά την εκτίμησή μου αν προκύψει επείγουσα ανάγκη θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι ιδιωτικές κλινικές» κατέληξε ο κ. Καραμέτος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου