Οι κυβερνήσεις περιμένουν την «αντιβίωση»

οι-κυβερνήσεις-περιμένουν-την-αντιβ-168775

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κυριαρχήσει και πάλι η Ευρώπη των δύο και τριών ταχυτήτων και ότι όλοι θα συμφωνήσουν στη λήψη δημοσιονομικών δράσεων

Οι απρόβλεπτες διαστάσεις που λαμβάνει μέχρι στιγμής η επιδημία του κορονοϊού και οι κλυδωνισμοί που άρχισαν ήδη να προκαλούνται στην παγκόσμια οικονομία είναι λογικό να έχουν ανησυχήσει ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Ολες οι χώρες περιμένουν πως θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των οικονομιών της Ευρώπης από τον κορονοϊό για να περιοριστεί η ζημιά στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Καλή η δημοσιονομική πειθαρχία, θα πρέπει, όμως, να υπάρξει σίγουρα ελαστικότητα σε όλες τις κυβερνήσεις, ώστε να μπορούν να θωρακίσουν το σύστημα υγείας τους, αλλά και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και την εθνική τους οικονομία από τη ζημιά που θα υποστούν λόγω του ιού.

Οι οικονομικοί αναλυτές, που παρακολουθούν βήμα προς βήμα τις κινήσεις της Ε.Ε., ισχυρίζονται πως το δημοσιονομικό πλαίσιο έχει την ελαστικότητα να δέχεται τη συγκυριακή αύξηση των δαπανών για ασυνήθιστα συμβάντα εκτός ελέγχου της κάθε κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα διατηρείται η δημοσιονομική σταθερότητα.

Το θέμα είναι την άποψη να την υιοθετήσουν όλες οι χώρες, διότι παρατηρείται και πάλι διάσταση απόψεων των βόρειων χωρών, που έχουν σχετικά λιγότερες συνέπειες και φαίνεται μέχρι τώρα να μην υποστηρίζουν μια ενδεχόμενη υιοθέτηση κοινού πλαισίου για μέτρα ανάσχεσης και του νότου που έχει μεγαλύτερα προβλήματα και θέλει την άμεση ανάληψη δράσης.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κυριαρχήσει και πάλι η Ευρώπη των δύο και τριών ταχυτήτων και ότι όλοι θα συμφωνήσουν στη λήψη δημοσιονομικών δράσεων, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές επιδράσεις. Στόχος είναι οι αποφάσεις να είναι κοινές για τις χώρες κράτη μέλη, πέρα από τις εθνικές ενέργειες που έχουν ήδη ανακοινώσει οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου