Υψίστης σημασίας η πρόληψη

υψίστης-σημασίας-η-πρόληψη-170218

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα Νοσοκομεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι επί ποδός, η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού επίσης

Η εξάπλωση του κορονοϊού και στη χώρα μας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως, διαβλέποντας τις εξελίξεις στο εξωτερικό και οι οποίες ήταν αδύνατο να μην επηρεάσουν και τη χώρα μας.

Ως εκ τούτου, λοιπόν, ψυχραιμία από όλους μας, να δούμε με ηρεμία τα πράγματα, ώστε πάνω απ΄ όλα να μη μας κυριεύσει ο πανικός πριν τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από το νέο κορονοϊό είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες, στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού. Επικρατεί, επίσης, αβεβαιότητα, όσον αφορά στην υποδιάγνωση του ιού, κυρίως σε ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά.

Αυτή τη στιγμή, όλη η Ευρώπη είναι σε επιδημική φάση, όπερ σημαίνει ότι όσο θα περνούν οι μέρες θα αυξάνονται τα κρούσματα. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει όλους να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά αφενός, αφετέρου ο κρατικός μηχανισμός να μπορέσει να αντεπεξέλθει. Μέχρι στιγμής έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα Νοσοκομεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας είναι επίσης επί ποδός, η αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού επίσης. Ολοι οι φορείς άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι συνεισφέρουν τα μέγιστα λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί.

Αυτό βέβαια που σπεύδουν όλοι να επισημάνουν είναι πως θα πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση στην πρόληψη και στην προσωπική ευθύνη του καθενός θα προσθέταμε εμείς, καθώς αν μη τι άλλο όλοι μας, αλλά και ο καθένα ξεχωριστά έχουμε υποχρέωση να αναλογιστούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και αναλόγως να καθορίζεται και η συμπεριφορά μας. Οταν για παράδειγμα οι επιστήμονες κάνουν έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να περιορίσουν τις μετακινήσεις ή τις επισκέψεις στα Νοσοκομεία πρέπει να εισακούγονται. Οπως επίσης πρέπει να εισακούγονται τα αρμόδια υπουργεία, όταν επιβάλλουν αναβολή εκδηλώσεων ή εκδρομών. Επίσης δεν μπορεί κάποιος να έχει τεθεί σε καραντίνα και να αδιαφορεί για τις συνέπειες της μη τήρησης των οδηγιών του ΕΟΔΥ, με άμεσο τον κίνδυνο να μεταδώσει τον ιό και σε άλλους ανυποψίαστους πολίτες.

Στην Ιταλία οι αρχές απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση προς όσους επιχειρήσουν να «σπάσουν» την καραντίνα, στην οποία έχουν τεθεί οι βόρειες περιοχές της χώρας για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, γνωστοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τρίμηνη ποινή φυλάκισης.

Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε ως προς την τήρηση των οδηγιών και των μέτρων ατομικής προστασίας ότι επιβάλλεται να τηρούνται.

Δεν χρειάζεται πανικός, ούτε όμως εφησυχασμός. Αυτό είναι εν κατακλείδι το μήνυμα, που πρέπει να κρατήσουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου