Η θέση της γυναίκας στη σημερινή εποχή

η-θέση-της-γυναίκας-στη-σημερινή-εποχή-173286

Της Βάσως Κυριαζή

H σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι αφιερωμένη στους αγώνες του γυναικείου κινήματος. Είναι ευκαιρία γόνιμου προβληματισμού και όχι, φυσικά, ευχολογίων.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή μέρα ως ευκαιρία για να συζητήσουμε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε πολλές εκφράσεις τις καθημερινότητας και τα οποία παραμένουν άλυτα και δεν είναι ούτε απλά, ούτε εύκολα.

Δυστυχώς, ακόμη οι γυναίκες δεν έχουν ίσιες ευκαιρίες. Αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες κι ας έχουν τα ίδια ακριβώς τυπικά προσόντα. Επίσης, οι γυναίκες στην Ελλάδα εξελίσσονται πολύ δύσκολα σε διευθυντικές θέσεις και ας είναι πιο ικανές και με «οπλοστάσιο» γνώσεων, που ελάχιστοι άνδρες μπορεί να έχουν.

Ο ρόλος της γυναίκας, λοιπόν, δεν είναι μόνο η κορυφαία θέση της στον κορυφαίο κοινωνικό μας θεσμό, που είναι η οικογένεια.

Είναι η πλήρης αποκατάσταση της θέσης της στην κοινωνία, στην οικονομία, στη γνώση, στην έρευνα, στην πολιτική.

Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία οφείλει, πέρα και πάνω από κόμματα, να δώσει επιπλέον ευκαιρίες στις γυναίκες να είναι παραγωγικές στην οικονομία, την ώρα που ταυτόχρονα δημιουργούν οικογένεια.

Ευκαιρίες να σπουδάσουν, ευκαιρίες να δουλέψουν, ευκαιρίες να κάνουν καριέρα και να διακριθούν σε όλες τις κλίμακες, ενώ ταυτόχρονα να είναι σύζυγοι.

Παράλληλα η Πολιτεία οφείλει να καλλιεργεί τον απέραντο σεβασμό απέναντί τους, διότι υπάρχουν ακόμη πολλά στερεότυπα, τα οποία πρέπει να τα σπάσουμε. Παθογένειες και αρρωστημένες νοοτροπίες, που πρέπει να παραμεριστούν.

Επιβάλλεται να ξεφύγουμε από τα ταμπού, τις προκαταλήψεις και τη νοοτροπία, που υποτιμούσε και υποβίβαζε ως προσωπικότητα τη γυναίκα, διότι σήμερα έχει καταφέρει να ανταποκρίνεται με απόλυτη επιτυχία σε όλους τους ρόλους της.

Το ζητούμενο είναι η στήριξη και η βοήθεια από το περιβάλλον της, από την κοινωνία και από την Πολιτεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου