Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προ των ευθυνών τους

οι-ευρωπαίοι-ηγέτες-προ-των-ευθυνών-το-176595

Αντί να απαιτήσει από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τη συμφωνία και να αποκαταστήσουν την τάξη, στηρίζοντας παράλληλα με κάθε απαραίτητο μέσο την Ελλάδα, προβαίνει σε χλιαρά ευχολόγια, που η Αγκυρα φυσικά γράφει στα παλιά της παπούτσια

Αλγεινή πραγματικά εντύπωση προκαλεί η αδιαφορία, με την οποία η Γερμανία, κόντρα στις υπόλοιπες χώρες, αντιμετωπίζει τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό.

Εφτασε χθες η Καγκελαρία να εγκρίνει μεγάλο ποσό, με το οποίο θα ενισχύσει την τουρκική ακτοφυλακή, δήθεν για να γίνει πιο αποτελεσματική στην αποτροπή διακίνησης μεταναστών.

Την ώρα που ο Ερντογάν έχει προχωρήσει στην κήρυξη αδήλωτου πολέμου προς την Ευρώπη και βεβαίως την Ελλάδα μέσω της οργανωμένης επίθεσης παραβίασης συνόρων, η κ. Μέρκελ όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, αλλά προκαλεί. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά, η κατάσταση είναι οριακή και η Γερμανία τελεί εν υπνώσει. Οχι διότι δεν έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά διότι τα συμφέροντά της ακουμπούν στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα.

Αντί να απαιτήσει από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τη συμφωνία και να αποκαταστήσουν την τάξη, στηρίζοντας παράλληλα με κάθε απαραίτητο μέσο την Ελλάδα, προβαίνει σε χλιαρά ευχολόγια, που η Αγκυρα φυσικά γράφει στα παλιά της παπούτσια.

Αυτά που προέχουν αυτή τη στιγμή είναι η προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και η αποτροπή νέου μεταναστευτικού κύματος.

Το να θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό θα τηρηθεί ηχεί στα αφτιά όλων ως κακόγουστο αστείο, τη στιγμή που Τούρκοι στρατιώτες οδηγούν τους χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά σύνορα.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος όλων πρέπει να είναι να προστατευθούν συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση και όσοι βρίσκονται μπροστά στα ελληνικά σύνορα να επαναπροωθηθούν πίσω.

«Είναι άδικο οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα να σηκώνουν δυσανάλογο βάρος», επισήμανε χθες ο Ελληνας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και εξήγησε ότι η αποτυχία της προηγούμενης φοράς οφείλεται και στο γεγονός ότι επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστούν με ειδική πλειοψηφία θέματα, που άπτονται ευαίσθητων ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας.

Το γεγονός ότι ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της Ελλάδας είναι ελπιδοφόρο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έστω και αργά η Ευρωπαϊκή Ενωση αρχίζει να ξυπνά. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά έχει μάθει και ότι δεν θα γίνουν άλλα λάθη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου