ΤΟΠΙΚΑ

Η καλή διατροφή αντίδοτο στην παχυσαρκία

η-καλή-διατροφή-αντίδοτο-στην-παχυσαρ-176684

Σημαντικά τα ευρήματα μελέτης για τις επιπτώσεις της κακής θρέψης στα ΑμεΑ

Τα προβλήματα θρέψης των ΑμεΑ είναι ζήτημα πολυδιάστατο και χρήζει διατομεακής προσέγγισης.

Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία διατροφολόγων, άλλων επαγγελματιών υγείας, υπεύθυνων λήψης αποφάσεων, εταιρειών, ερευνητών, των ίδιων των ατόμων και των φροντιστών τους, καθώς είναι απαραίτητη και η συνεργασία της κοινότητας σε επίπεδο σχολείων και εργασιακού περιβάλλοντος, ώστε να βελτιωθεί το διατροφικό πρόγραμμα των ΑμεΑ και να αντιμετωπιστούν προβλήματα παχυσαρκίας.

Πρόκειται για επισημάνσεις, που έγιναν, μεταξύ άλλων, στην επιστημονική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον Βόλο από το Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Ξενία με θέμα «Δημόσια Υγεία και Καθημερινότητα».

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, που παρουσίασαν για θέματα δημόσιας υγείας και ΑμεΑ η Μαριάννα Διομήδους διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας και οι Κων. Χαρδαλιάς RN, MSc & PhD© Δημόσιας Υγείας & Πολιτικής Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ανδριάννα Μαγδαληνού RN, MSc & PhD© Πληροφορική Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο ρόλος του διαιτολόγου στη διατροφή των ΑμεΑ είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς είναι εκείνος που θα εκτιμήσει τις ιδιαίτερες ενεργειακές ανάγκες και τις αντίστοιχες σε θρεπτικά συστατικά και σε υγρά, θα καλύψει τυχόν διατροφικές ανεπάρκειες με συμπληρώματα διατροφής και θα παρέχει συμβουλευτική, τόσο στα ίδια τα άτομα, σε όσες περιπτώσεις είναι δυνατόν, όσο και στους φροντιστές τους για ισορροπημένο διατροφικό τρόπο ζωής προσαρμοσμένο στην κάθε περίπτωση.

Επίσης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος της κουζίνας για τα ΑμεΑ και η χρήση κατάλληλων εργαλείων τεμαχισμού και παρασκευής φαγητού είναι σημαντικές, ενώ η ανάπτυξη κατάλληλων προγραμμάτων άσκησης για ΑμεΑ και η εφαρμογή τους στο σχολικό περιβάλλον, καθώς και οι υγιεινές επιλογές δεκατιανού στον χώρο του σχολείου μπορεί να επιδράσουν θετικά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία χτυπά τα ΑμεΑ

Οι τρεις επιστήμονες παρουσίασαν επίσης στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει διεθνώς, οι οποίες δείχνουν αυξημένο σωματικό βάρος των ΑμεΑ λόγω επιλογής γρήγορου φαγητού πλούσιου σε λιπαρά και υδατάνθρακες, ενώ άτομα με νοητικά ελλείμματα και νευρολογικά προβλήματα με δυσκολίες στην κατάποση είναι ευάλωτα στην αφυδάτωση και στον υποσιτισμό. Το 2017 το 37% των Αμερικανών με αναπηρίες, που ζούσαν στην κοινότητα, ήταν παχύσαρκο έναντι του 27% του συνολικού πληθυσμού. Τα παχύσαρκα άτομα με αναπηρίες είχαν σχεδόν τριπλάσια (2.459 δολάρια) πρόσθετο μέσο κόστος για χρήση υπηρεσιών υγείας και διαβίωσης, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς αναπηρία ($ 889). Οι δαπάνες συνταγογραφούμενων φαρμάκων για παχύσαρκα άτομα με αναπηρίες ήταν τρεις φορές υψηλότερες και οι δαπάνες για εξωτερικούς ασθενείς ήταν 74% υψηλότερες. Τα άτομα με αναπηρίες στην ηλικιακή ομάδα 45 έως 64 ετών είχαν τις υψηλότερες δαπάνες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Για το 2019, το CDC ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ότι τα παιδιά και οι ενήλικες με περιορισμούς κινητικότητας και διανοητικές ή μαθησιακές δυσκολίες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για παχυσαρκία. Το 20% των παιδιών ηλικίας 10 έως 17 ετών με αναπηρία είναι παχύσαρκο σε σύγκριση με το 15% των παιδιών της ίδιας ηλικίας του γενικού πληθυσμού. Τέλος, σημειώνεται πως οι ετήσιες δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε άτομα με αναπηρία υπολογίζονται σε περίπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου