Η νέα κρίση στο μεταναστευτικό είναι εδώ

η-νέα-κρίση-στο-μεταναστευτικό-είναι-ε-179380

Η αναποτελεσματικότητα της ευρωτουρκικής συμφωνίας είναι πλέον δεδομένη. Οπως γεγονός είναι ότι Κομισιόν δεν διέθετε εξαρχής εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που η συμφωνία αποδεικνυόταν ανεφάρμοστη

Προσφυγικό ώρα μηδέν. Οσοι χτυπούσαν καμπανάκι προειδοποιώντας ότι θα ξεσπάσει νέα προσφυγική κρίση, χειρότερη από εκείνη του 2016, επιβεβαιώθηκαν νωρίτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Ο Ερντογάν για μία ακόμη φορά χειρίζεται την Ευρώπη κατά πώς τον βολεύει, εκβιάζει και ανοίγει τα σύνορα αδιαφορώντας για τις συνέπειες της πολιτικής του.

Εκατοντάδες πρόσφυγες στοιβάχτηκαν στα σύνορα της χώρας μας στον Εβρο, ενώ οι δουλέμποροι έπιασαν και πάλι δουλειά στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα έχει αφεθεί μόνη να αντιμετωπίσει την κρίση, με την Ευρωπαϊκή Ενωση περί άλλων να τυρβάζει για πολλοστή φορά.

Υποτίθεται ότι προσδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στην υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, ουσιαστικά, όμως, επιτρέπει στην Αγκυρα να την καταστρατηγεί.

Ακόμη και τις τελευταίες μέρες με τη στάση της η Κομισιόν αποδεικνύει πώς αντιμετωπίζει τυπικά το όλο ζήτημα, παρά τα ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπει η τουρκική ηγεσία.

Η αναποτελεσματικότητα της ευρωτουρκικής συμφωνίας είναι πλέον δεδομένη. Οπως γεγονός είναι ότι Κομισιόν δεν διέθετε εξαρχής εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που η συμφωνία αποδεικνυόταν ανεφάρμοστη.

Δυστυχώς, για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων. Ανίκανη να επιβάλλει στις άλλες χώρες τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε συλλογικό επίπεδο και πρέπει να εφαρμοστούν.

Η Ε.Ε. πλέον κινδυνεύει με διάλυση, αν δεν ανταποκριθεί συλλογικά και με κοινοτικά εργαλεία στην προσφυγική κρίση. Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες για το πόσο επικίνδυνη πολιτικά είναι η νέα κρίση, που έχει ξεσπάσει στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διεθνοποιεί το πρόβλημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις της. Ομως η ευρωπαϊκή κοινότητα τηρεί στάση Πόντιου Πιλάτου, που αγγίζει, ίσως και να ξεπερνά, τα όρια της αδιαφορίας… Ούτε λόγος για τη μοιρασιά στο βάρος του μεταναστευτικού, από κανέναν ηγέτη, από καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου η Ε.Ε. να έρθει προ των ευθυνών της.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορούν να εκβιάζονται από την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. Η Ε.Ε. πρέπει να επιδείξει πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα στη διαχείριση του ζητήματος. Να εκπονηθεί νέα δέσμη μέτρων για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και να υπάρξει σχέδιο β’ στην περίπτωση που η υφιστάμενη κρίση εξελιχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν θα αργήσει να συμβεί, αν τώρα δεν ληφθούν αποφάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου