Ζητούμενο η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

ζητούμενο-η-βελτίωση-της-ανταγωνιστι-189437

Οι συστημικές τράπεζες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως είναι υποχρεωμένες να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, αλλά και να προχωρήσουν σε γενναίες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τη συνέχιση της πορείας της οικονομίας σε θετικούς δείκτες παραμένει το μεγάλο ζητούμενο.

Ειδικά όταν χρόνια προβλήματα εξακολουθούν να είναι παρόντα και η επίλυσή τους αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για ένα νέο κύκλο ανάπτυξης της οικονομίας που θα έχει διάρκεια, βάθος και το σημαντικότερο θα είναι κοινωνικά επωφελής. Θα συνοδεύεται δηλαδή από την ευημερία των ανθρώπων, όχι μόνο των αριθμών.

Βέβαια είναι θετικό ότι το τελευταίο διάστημα ψηφίστηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες που καταργούν διατάξεις που προκαλούσαν δυσβάστακτο γραφειοκρατικό, οικονομικό και διοικητικό κόστος για τις επιχειρήσεις.

Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Χρειάζεται να πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να ενεργοποιηθεί, να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση των χρηματοδοτικών εργαλείων σε μία δομή, η οποία θα προσελκύει κεφάλαια, θα αξιολογεί και θα χρηματοδοτεί επενδύσεις, μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Επιπλέον, πέρα των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και υπηρεσίες καθοδήγησης και επιχειρηματικών συμβουλών ανάπτυξης και οργάνωσης προς τις ΜμΕ.

Την ίδια τακτική πρέπει να ακολουθήσουν και οι συστημικές τράπεζες οι οποίες τα χρόνια της κρίσης κατάφεραν να σταθούν όρθιες χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως είναι υποχρεωμένες να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης, αλλά και να προχωρήσουν σε γενναίες πρωτοβουλίες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Οι Ελληνες τραπεζίτες οφείλουν πλέον να είναι επιεικείς προς τον ελληνικό λαό, που έβαλε πλάτη προκειμένου να κρατηθούν οι ίδιοι και οι τράπεζές τους, διότι γνωρίζουν ότι σε αντίθετη περίπτωση τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα είχαν περάσει στα χέρια ξένων funds με ευτελή μάλιστα τιμήματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου