ΤΟΠΙΚΑ

Ερίζουν για τα «φιλέτα» του ΕΦΚΑ

ερίζουν-για-τα-φιλέτα-του-εφκα-197833

Ακαμπτοι οι εργαζόμενοι, εμμένουν στις διαφωνίες για την αξιοποίηση κτιρίων, που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία – Σημαντική η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων στον Βόλο

Σε τροχιά αντιπαράθεσης θα βρεθούν σύντομα οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του ΕΦΚΑ με φόντο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι σύλλογοι εργαζομένων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης επιμένουν να διαφωνούν στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, θεωρώντας ότι η ακίνητη περιουσία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Οργανισμού και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να περάσει στα χέρια ιδιωτών.

Την ίδια ώρα το υπουργείο από την πλευρά του εκτιμά πως πλέον θα πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσει το σχέδιο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς το γεγονός ότι για χρόνια έχει παραμείνει ανεκμετάλλευτη λειτουργεί αποτρεπτικά και δεν συμβάλλει στην εισροή επιπλέον εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Να σας εκφράσουμε την ανησυχία μας, αλλά και να σας επιστήσουμε την προσοχή, για την ηθική και νομική υποχρέωση που φέρετε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα μας, για τη διαφύλαξη και προστασία της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ. Ιδίως δε, όταν η ύπαρξη αυτής, αποτελεί εγγύηση για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος» επισημαίνεται σε σχετική επιστολή που απεστάλη πριν από λίγες μέρες στο υπουργείο εργασίας και η οποία φέρει την υπογραφή των προέδρων όλων των συλλόγων εργαζομένων στον ΕΦΚΑ ανά την επικράτεια.

Στη Μαγνησία συνολικά το Υπουργείο Εργασίας, διαθέτει 11 ακίνητα , συνολικού εμβαδού 9.615 τετραγωνικών μέτρων, με την αντικειμενική αξία τους να ξεπερνά τα 9,5 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα είναι περιουσιακά στοιχεία του πρώην ΙΚΑ και του πρώην ΟΑΕΕ τα οποία έχουν πλέον περάσει στον ΕΦΚΑ.

Στα «φιλέτα», συγκαταλέγονται ένα οικόπεδο στην οδό Ζαλόγγου- Οικονόμου εμβαδού 1.741 τ.μ που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει υπολογιστεί στα 770.295 ευρώ, ένα κτίριο που στεγάζει το Περιφερειακό γραφείο ΤΣΑΥ Βόλου στην Δαλεζίου 1, ένα διαμέρισμα στην οδό Αντωνοπούλου 1 εμβαδού 351 τ.μ με αντικειμενική αξία 68.586 ευρώ, το ακίνητο που στεγάζει το ΤΣΜΕΔΕ Βόλου με εμβαδό 438 τ.μ και αντικειμενική αξία 145.846,66 ευρώ , το κτίριο του ΟΑΕΕ στη Ροζού που η αντικειμενική του αξία υπολογίζεται στα 455.330,40 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Θρακών 2.286 τ.μ με αντικειμενική αξία στα 5.098,501,09 ευρώ, το κτίριο του ΙΚΑ στη Νέα Ιωνία που είναι 2.022 τ.μ και η αντικειμενική αξία υπολογίζεται στα 662,274 ευρώ, ένα ισόγειο γραφείο στην οδό Κοραή που ανήκει στον ΟΑΕΕ και η αντικειμενική του αξία έχει καταγραφεί στα 75.240 ευρώ. Επίσης οικόπεδα, ένα στην οδό Ι. Καρτάλη 24 με αντικειμενική αξία 351.135,94 ευρώ, ένα με παλιά κτίσματα στην Αγριά, με αντικειμενική αξία 392.781,80 ευρώ καθώς και ένα ισόγειο κτίριο με υπόγειο στην Αγριά, που η αξία του είναι στα 227.963,16 ευρώ και ένα οικόπεδο επίσης ιδιόκτητο στην οδό Κύπρου εμβαδού 3602 τ.μ που έχει υπολογιστεί η αντικειμενική του αξία στα 672.941,63 ευρώ.

Η πλήρης καταγραφή όλων των ακινήτων σε ένα ενιαίο μητρώο, με αναλυτικές πληροφορίες για την κατάσταση των κτιρίων στον Βόλο και ολόκληρη τη Μαγνησία ολοκληρώθηκε το 2018. Ορισμένα από τα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί κατά καιρούς «επενδυτικές ευκαιρίες», ενώ για άλλα ενδεχομένως να συνεχιστεί η πάγια τακτική των ταμείων, δηλαδή ενοικίασης σε ιδιώτες για την εκμετάλλευσή τους με βραχυπρόθεσμες όμως μισθώσεις.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου