Δεν αρκεί το γενικό πλαίσιο για να κρίνει κανείς σωστό ή λάθος

δεν-αρκεί-το-γενικό-πλαίσιο-για-να-κρίν-199101

Αν, λοιπόν, το νέο νομοσχέδιο διορθώνει ή όχι πολλές αδικίες, μένει να το δούμε όταν θα ξεκινήσει στην ουσία η συζήτηση επί των άρθρων του

Στον δρόμο για την έναρξη της συζήτησης για το νέο ασφαλιστικό οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όπως εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων, βλέπουν θετικά την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα, τα έτη ασφάλισης και τον κατώτατο μισθό.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους, διότι δεν είναι βέβαιοι ότι το νέο σύστημα θα έχει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων, ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και να καταβληθούν στο μέλλον αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους.

Αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων απέναντι στο νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αφενός, αφετέρου δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι επιχειρηματίες θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μετά από δέκα χρόνια κρίσης και έναν απαράδεκτο ασφαλιστικό νόμο, τον νόμο Κατρούγκαλου, με υπερβολικές εισφορές (37,95% του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών), χιλιάδες επαγγελματίες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο και τώρα πρέπει ξανά να σταθούν όρθιοι, έτσι ώστε να συμβάλλουν στην επιτακτική ανάγκη για αληθινή ανάπτυξη.

Η μείωση βέβαια των εισφορών δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο από έναν ασφαλιστικό νόμο. Πρέπει να προβλέπει δίκαιες συντάξεις, σταθερότητα, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν τις ζωές τους και όταν ο εργασιακός βίος ολοκληρωθεί, να μπορέσουν να πάρουν αξιοπρεπή σύνταξη.

Μα πάνω απ’ όλα ο νέος ασφαλιστικός νόμος πρέπει να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την απασχόληση.

Αν, λοιπόν, το νέο νομοσχέδιο διορθώνει ή όχι πολλές αδικίες, μένει να το δούμε όταν θα ξεκινήσει στην ουσία η συζήτηση επί των άρθρων του. Μέχρι στιγμής οι περισσότεροι γνωρίζουν ένα γενικό πλαίσιο και επ’ αυτού γίνονται η όποια προσέγγιση και οι όποιες επισημάνσεις. Οταν όλες οι διατάξεις του γίνουν γνωστές και όταν ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που έχουν καταθέσει οι κοινωνικοί εταίροι και γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, σίγουρα όλοι οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να τοποθετηθούν εμπεριστατωμένα. Εκ προοιμίου, άλλωστε, να αφορίσει κανείς κάτι που δεν γνωρίζει είναι αφενός παρακινδυνευμένο, αφετέρου ανεύθυνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου