Απαραίτητη η συνέργεια

απαραίτητη-η-συνέργεια-201629

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους εθνικής συνέργειας και συνεννόησης των κομμάτων. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, που πρέπει να παραμερίσει τον οχαδερφισμό που τη διακρίνει και να βάλει πλάτη, πριν στα νησιά προκληθούν συνθήκες κοινωνικής έκρηξης

Για να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει μπροστά χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Η συνέργεια και η συνεργασία ήταν άλλωστε πάντα το φάρμακο απέναντι στην παθογένεια, τις πολιτικές ιδεοληψίες και τους τοπικούς σωβινισμούς.

Χρειάζονται στρατηγική με συγκεκριμένες στοχεύσεις, καθώς επίσης συνάθροιση δυνάμεων και συνέργεια των μηχανισμών τoυ κράτους με όλους τους παραγωγικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, ώστε να διαμορφωθεί κοινό μέτωπο, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική που θα δώσει ώθηση στη χώρα για να προχωρήσει μπροστά με μεγαλύτερα αναπτυξιακά βήματα, ώστε να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Για παράδειγμα στην περίπτωση του μεταναστευτικού δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξει εθνική γραμμή για το πώς θα αντιμετωπιστεί η «καυτή πατάτα», που κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μείνουν στο μικρό και κομματικό συμφέρον, που ενδεχομένως προσβλέπουν ότι μπορεί να έχουν, από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει χώρους για τη δημιουργία κλειστών δομών, τότε δεν υπάρχει σωτηρία.

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρέπει να αντιμετωπιστεί με όρους εθνικής συνέργειας και συνεννόησης των κομμάτων. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, που πρέπει να παραμερίσει τον οχαδερφισμό που τη διακρίνει και να βάλει πλάτη, πριν στα νησιά προκληθούν συνθήκες κοινωνικής έκρηξης.

Δεν είναι ώρα τώρα να αναζητηθούν ευθύνες, αν η νέα κυβέρνηση ήταν έτοιμη ή όχι να αντιμετωπίσει εγκαίρως και με συγκεκριμένο σχέδιο το πρόβλημα στα νησιά. Αυτό που επείγει είναι αφενός να αποσυμφορηθούν τα νησιά, αφετέρου να αντιμετωπιστούν οι νέες αυξημένες ροές, που προκαλούν συνθήκες ασφυξίας στην Ελλάδα. Αν όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα κλιμακωθούν χωρίς το πρόβλημα να έχει αντιμετωπιστεί, οι συνέπειες για τη χώρα θα είναι δραματικές για όλους. Οχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για την ίδια την Ελλάδα, που προσπαθεί να σταθεροποιηθεί μετά από δέκα χρόνια κρίσης. Ας μην το παραβλέπουν όσοι ενδεχομένως σήμερα «τρίβουν τα χέρια τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου