Τα social media δεν είναι η ζωή μας

τα-social-media-δεν-είναι-η-ζωή-μας-218974

Η υπερβολική χρήση του Facebook και των άλλων social media αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο της κοινωνικοποίησης

Το διαδίκτυο υπάρχει στη ζωή μας και δεν μπορούμε πλέον χωρίς αυτό. Είναι δεδομένο. Σειρά από social media έχουν βομβαρδίσει τις ζωές μας. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτά γίνονται η ζωή μας;

«Φοβάμαι τη μέρα που η τεχνολογία θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή. Ο κόσμος θα είναι μία γενιά ηλιθίων», είχε πει ο Αϊνστάιν… Πόσο δίκιο είχε τελικά. Το διαπιστώνει κανείς κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο, αφού τα social media έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Ζούμε μέσα από τις ζωές των άλλων. Η ζωή μας πίσω από τις οθόνες. Η φωνή μας σε φωτεινά πληκτρολόγια. Ο πόνος, η αγάπη, οι ανθρώπινες σχέσεις, στην οθόνη ψυχρού υπολογιστή ή κινητού.

Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις η είδηση ότι μία ακόμη ανήλικη έπεσε θύμα αποπλάνησης μέσω Facebook. Ηταν εθισμένη στα social media και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκε μπλεγμένη. Ναι, άλλο χρήση και άλλο κατάχρηση και σίγουρα είναι στο χέρι του καθενός μας η μια επιλογή ή η άλλη, όπως και ο λόγοι που χρησιμοποιούμε το μέσο.

Είτε απλή χρήση, είτε κατάχρηση, η αποξένωση νομίζω ότι είναι κοινός παρανομαστής και ας φαίνεται με μια πρώτη ματιά ότι βοηθά στην επανασύνδεση παλιών γνωστών, συμμαθητών κ.τ.λ. Ζούμε μέσα από τα like και τα dislike, επηρεάζονται η συμπεριφορά μας και η διάθεσή μας, κρίνουμε ακόμη και τους πιο δικούς μας ανθρώπους μέσα από αυτό.

Σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, η ψύχωση με τα social media μολύνει την κοινωνική ζωή, αντί να την ενισχύει. Καταστρέφει στην ουσία τις σχέσεις και κυρίως την ικανότητα του χρήστη να διαχειριστεί σωστά την πληροφορία που λαμβάνει.

Φυσικά, όπως και με τα περισσότερα στη ζωή, τη ζημιά δεν την κάνει το δηλητήριο, αλλά η δόση. Κοινώς, η κατάχρηση. Η υπερβολική, δηλαδή, χρήση του Facebook και των άλλων social media αποτελεί τον μεγαλύτερο αντίπαλο της κοινωνικοποίησης.

Οπως συμβαίνει και με άλλες αθώες απολαύσεις, π.χ. το φαγητό, η υπερκατανάλωση σε οδηγεί σταδιακά στη μιζέρια. Γι’ αυτό χρειάζεται να διατηρείται ο έλεγχος. Μόνο έτσι μπορεί να απολαύσει κανείς πραγματικά αυτά που έχουν να σου προσφέρουν τα social media.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου