ΤΟΠΙΚΑ

Κερδίζει έδαφος η κατ’ οίκον νοσηλεία

κερδίζει-έδαφος-η-κατ-οίκον-νοσηλεία-219021

Τουλάχιστον 400 άτομα ετησίως εξυπηρετούνται από την ειδική ομάδα γιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου Βόλου

Ολοένα και περισσότεροι ασθενείς εξασφαλίζουν τις υπηρεσίες της κατ’ οίκον νοσηλείας του Νοσοκομείου Βόλου. Η συγκεκριμένη υπηρεσία λειτουργεί με τη συνδρομή γιατρού, ειδικότητας χειρουργού και τριών νοσηλευτριών, οι οποίοι σε καθημερινή βάση επισκέπτονται στα σπίτια τους ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας , για να τους παρέχουν υπηρεσίας ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας. Εκτός από το καθαρά ιατρικό έργο η ομάδα της κατ’ οίκον νοσηλείας παρέχει και κοινωνική προσφορά, καθώς τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε ασθενείς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν ιδιωτική φροντίδα, παρ’ ότι τη χρειάζονται.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε ασθενείς οι οποίοι έχουν νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο και μόλις λαμβάνουν εξιτήριο χρειάζονται περαιτέρω ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα. Άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε δύσκολες επεμβάσεις, ή πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, είναι κατά κύριο λόγο εκείνοι που υποβάλλουν την αίτηση για να ενταχθούν στην κατ’ οίκον νοσηλεία.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις, ενέσεις, αλλά και ειδικές θεραπείες που μπορεί να χρειάζεται σε δεύτερο στάδιο για παράδειγμα ένας καρκινοπαθής, που έχει ολοκληρώσει τις συνεδρίες χημειοθεραπειών.

Η κατ’ οίκον νοσηλεία ξεκινά στις 8 το πρωί με τις νοσηλεύτριες να μεταβαίνουν στα σπίτια των ασθενών και ολοκληρώνεται στις 3 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διατηρεί η συγκεκριμένη υπηρεσία υπολογίζεται πως κάθε μέρα κατά μέσο όρο εξυπηρετούνται τουλάχιστον 13 άτομα.

«Αν είχαμε περισσότερο προσωπικό, ενδεχομένως να μπορούσαμε να παρέχουμε φροντίδα σε διπλάσιο αριθμό ανθρώπων που έχουν ανάγκη», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η υπεύθυνη του προγράμματος Φούλη Τσιώμου.

Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς που κάνουν χρήση του προγράμματος είναι στον Βόλο και τη Νέα Ιωνία. Το τελευταίο διάστημα η ομάδα των νοσηλευτριών αποφάσισε να «ανοίξει τα φτερά της» και περιφερειακά, σε περιοχές όπως η Αγριά, τα Λεχώνια και η Νέα Αγχίαλος.

«Αν υπήρχε και δεύτερο αυτοκίνητο θα μπορούσαμε να διευρύνουμε την ακτίνα δράσης μας ίσως και περισσότερο», παρατηρεί στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Τσιώμου. Μέχρι σήμερα για τις ανάγκες του προγράμματος χρησιμοποιείται ένα μόνο όχημα. Το δεύτερο είναι θέμα χρόνου να παραδοθεί προς χρήση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου