Η οικοδομή και οι νέες ευκαιρίες για ανάκαμψη

η-οικοδομή-και-οι-νέες-ευκαιρίες-για-αν-220438

Οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση όλων των μέτρων, που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα για τα ακίνητα, θα διατεθούν σημαντικά κεφάλαια για αγοραπωλησίες, αλλά και για δαπάνες ανακατασκευών και ανακαινίσεων

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια για να ακούσω από παράγοντες της οικοδομής να δηλώνουν αισιόδοξοι και πάλι ότι ο κλάδος μπορεί να αναγεννηθεί.

Οι προσδοκίες στον κλάδο, όπως αντίστοιχα και στην αγορά ακινήτων για το 2020, είναι μεγάλες. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εκτιμούν ότι με την ενεργοποίηση όλων των μέτρων, που έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα για τα ακίνητα, θα διατεθούν σημαντικά κεφάλαια για αγοραπωλησίες, αλλά και για δαπάνες ανακατασκευών και ανακαινίσεων.

«Θα είναι, δηλαδή, χρονιά των ακινήτων το 2020;», ρώτησα έμπειρο ντόπιο πολιτικό μηχανικό, «Ναι» μου απάντησε αβίαστα, επισημαίνοντας πως οι παρεμβάσεις, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, αλλά και αυτές που προωθούνται, αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας.

Με την αναδρομική αναστολή του ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα από το 2006, χρονιά κατά την οποία επιβλήθηκε για πρώτη φορά ο ΦΠΑ στην οικοδομή, που θα πωληθούν, θα απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΦΠΑ και οι αγοραστές θα καταβάλλουν τον φόρο μεταβίβασης, όπως γίνεται σήμερα και για τα παλιά ακίνητα. Σημειώνεται ότι o ΦΠΑ (24%) στις συναλλαγές νέων ακινήτων λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τις επενδύσεις σε νέες κατοικίες, χωρίς παράλληλα να προκύπτει ιδιαίτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, καθώς τα σχετικά έσοδα δεν ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η αναστολή εφαρμογής του μέτρου για τρία χρόνια βγάζει στην επιφάνεια ακίνητα, τα οποία έμεναν στο περιθώριο εξαιτίας της υψηλής φορολογίας. Με αυτή την κίνηση εκτιμάται ότι περισσότερα από 90.000 ακίνητα βγαίνουν προς πώληση.

Επιπλέον, όμως, η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα άναψε το πράσινο φως για την υπογραφή συμβολαίων και την κατασκευή νέων. Ετσι, σε συνδυασμό με τις άλλες ρυθμίσεις που έρχονται, όπως οι νέες ελαφρύνσεις που σχεδιάζονται για τα ακίνητα, καθώς ετοιμάζονται νέες αντικειμενικές αξίες, αλλά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη της οικοδομής.

Επιπροσθέτως, θα ανακοπεί η απαξίωση της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, θα ξαναδοθεί δουλειά στα εργατικά χέρια και τζίρος σε όλες τις επιχειρήσεις, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την οικοδομή. Σε μια χώρα όπως η δική μας, εκεί βρίσκεται στην πραγματικότητα το «κλειδί» της επανόδου στην οικονομική ομαλότητα και αφορά σε ολόκληρη την κοινωνία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου