Σύνταξη ανταποδοτική των εισφορών που πληρώθηκαν

Τελευταία ενημέρωση: 2020-01-21, 19:00:41
Σύνταξη ανταποδοτική των εισφορών που πληρώθηκαν

Τρανό παράδειγμα οι συντάξεις χηρείας. Υπήρχε διάταξη για την επιστροφή των συντάξεων χηρείας στο προ Κατρούγκαλου επίπεδο, η οποία, όμως, δεν είχε ενεργοποιηθεί εσωτερικά, γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είχε προλάβει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο

 

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί ρύθμιση για την επίσπευση έκδοσης των συντάξεων. Στόχος να σταματήσει η «ομηρία» εκατοντάδων εν δυνάμει συνταξιούχων, που καταθέτουν αιτήσεις και περιμένουν μήνες ολόκληρους μέχρι να δουν το χρώμα του χρήματος.

Αν, μάλιστα, είχαν διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή σε όλο τον εργασιακό τους βίο δεν ήταν ασφαλισμένοι σε ένα μόνο ταμείο, αλλά παρεμβαλλόταν και άλλο, τότε τα πράγματα δεν είναι απλά δύσκολα, αλλά εφιαλτικά. Είναι υποχρεωμένοι πολλές φορές να περιμένουν μέχρι και τρία χρόνια μέχρι να ξεμπλέξουν.

Αν πρόκειται για εργαζόμενους, που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν κουμάντο και να έχουν χρήματα στην άκρη έχει καλώς, διότι υπάρχουν και περιπτώσεις εκείνων οι οποίοι περιμένουν να πάρουν τη σύνταξη και τα αναδρομικά για να ξελασπώσουν.

Αντί για αυτό, παίρνουν και δανεικά για να τη βγάλουν μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να μπορέσουν να πληρωθούν τη σύνταξή τους.

Αν είναι εφικτός ο στόχος, που λέει το αρμόδιο υπουργείο, να φτάσει στο 90% την αυτόματη έκδοση συντάξεων στο 2020 σε διάστημα ενός μήνα και πλέον οι υπόλοιπες, που είναι πιο πολύπλοκες ή ειδικές περιπτώσεις, να εκδίδονται λίγο αργότερα, θα φανεί πολύ σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, το θετικό είναι ότι υπάρχει η βούληση να αντιμετωπιστεί μία κατάσταση, η οποία δεν τιμά κανένα. Μέχρι σήμερα οι πολίτες προσέρχονταν στα γραφεία του ΕΦΚΑ, δικαιολογημένα επειδή περιμένουν πολύ καιρό την έκδοση της σύνταξής τους, ρωτούν τους υπαλλήλους τι γίνεται με την υπόθεσή τους και οι υπάλληλοι, που έπρεπε να εκδίδουν όλο το οκτάωρο συντάξεις, αφιερώνουν τη μισή τους μέρα απαντώντας στα δικαιολογημένα ερωτήματα των πολιτών, χωρίς και πάλι όμως να μπορέσουν σε πολλές περιπτώσεις να τους διαφωτίσουν.

Τρανό παράδειγμα οι συντάξεις χηρείας. Υπήρχε διάταξη για την επιστροφή των συντάξεων χηρείας στο προ Κατρούγκαλου επίπεδο, η οποία, όμως, δεν είχε ενεργοποιηθεί εσωτερικά, γιατί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν είχε προλάβει να εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο. Εκδόθηκε και τελικά άρχισαν σταδιακά οι πληρωμές μετά τον επανυπολογισμό που έπρεπε να γίνει.

Είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα ολιγωρίας, που μέχρι σήμερα κόστισαν σε πολλούς, που ακόμη περιμένουν να λάβουν τη σύνταξή τους, αλλά για διάφορους λόγους, που δεν είναι δικής τους ευθύνης, είναι ακόμη στο περίμενε. Δεν χρωστούν, όμως, σε τίποτα να ταλαιπωρούνται, διότι το σύστημα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Το κυρίαρχο ζητούμενο, λοιπόν, των αλλαγών, που έρχονται, είναι να επιλύσουν προβλήματα, που προκλήθηκαν σε βάρος ασφαλισμένων, που πλήρωσαν αδρά κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και τώρα δικαίως περιμένουν να λάβουν ανταπόδοση, μέσω αξιοπρεπούς για τα δεδομένα σύνταξης.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
7
=