Ποιο δημόσιο θέλουμε τελικά;

ποιο-δημόσιο-θέλουμε-τελικά-232597

Ασφαλώς και μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν, όπως και λύσεις, που να υπόσχονται από τη μία στιγμή στην άλλη θεσμική βελτίωση και εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να βάλει τάξη σε ό,τι έχει να κάνει με το ωράριο των υπαλλήλων στο δημόσιο, αλλά και ζητήματα που άπτονται των υποχρεώσεων που πρέπει να διέπουν τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο, αν μη τι άλλο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι δείχνει ότι υπάρχει βούληση για βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Θα μου πείτε από το ωράριο θα ξεκινήσει; Ναι και από αυτό.

Είναι αρκετές οι φορές που ως πολίτες συναλλασσόμενοι με το δημόσιο ή για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, έχουμε γίνει αποδέκτες διαμαρτυριών πολιτών, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες άδειων γραφείων σε δημόσιες υπηρεσίες.

Η πιστή τήρηση του ωραρίου, είτε πρόκειται για τον δημόσιο τομέα, είτε για τον ιδιωτικό, αποτελεί την αυτονόητη υποχρέωση ενός εργαζόμενου. Επειδή στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, κάποιος να απουσιάσει από τη δουλειά του χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα για άδεια, το θέμα αφορά κυρίως στο δημόσιο.

Κανείς δεν έχει τη διάθεση να στοχοποιήσει τους δημοσίους υπαλλήλους, ούτε φυσικά να αναζητήσει εξιλαστήρια «θύματα».

Οφείλει, όμως, να καταγράφει την ανάγκη να μπει τάξη σε ανορθόδοξες πρακτικές, που στρέφονται σε βάρος του πολίτη που θέλει να εξυπηρετηθεί και οι οποίες με την πάροδο των χρόνων εξελίχτηκαν σε ανίατη παθογένεια.

Χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους.

Η τελευταία τετραετία, που θα μπορούσε να είχε αποτελέσει ευκαιρία αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, δυστυχώς χάθηκε με μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Η ελληνική δημόσια διοίκηση χρειάζεται μεγάλες, τεκτονικές αλλαγές για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των επόμενων χρόνων.

Ασφαλώς και μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν, όπως και λύσεις που να υπόσχονται από τη μία στιγμή στην άλλη θεσμική βελτίωση και εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα. Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν πρέπει να είναι συνδυασμένες και να απαντούν στο ερώτημα ποιο δημόσιο θέλουν οι πολίτες και ποιο δημόσιο θα είναι το πιο αποτελεσματικό.

Αν με τις ρυθμίσεις που θα γίνουν απαντηθεί το ερώτημα, τότε μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι ενδεχομένως σε ορισμένα χρόνια θα έχουμε σύγχρονη δημόσια διοίκηση, μακριά από τους σκελετούς του παρελθόντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου