Η ευρεία συναίνεση δεν είναι τυχαία

η-ευρεία-συναίνεση-δεν-είναι-τυχαία-233920

Σε ένα πολιτικό σκηνικό, που οι ικανές γυναίκες στις υψηλότερες θέσεις λήψης αποφάσεων του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα μειοψηφούν, η επιλογή της στο ύπατο αξίωμα του κράτους σπάει ταμπού

Η ευρεία συναίνεση, που βρήκε η πρόταση του πρωθυπουργού για εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στο ύπατο αξίωμα, αν μη τι άλλο διαλύει και τις τελευταίες επιφυλάξεις, που μπορεί να έχει κανείς, ως προς την αποδοχή που θα είχε όχι μόνο αυτό καθ΄αυτό το πρόσωπο, αλλά και η επιλογή της κυβέρνησης να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας γυναίκα.

Δεν συμμερίζομαι τη θεωρία ότι όλες ανεξαιρέτως οι γυναίκες μπορούν. Οχι, δεν μπορούν. Στην περίπτωση, όμως, της υποψηφίας Προέδρου η επαγγελματική της πορεία μέχρι σήμερα έχει δείξει πως διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που είναι απαραίτητα για να υπηρετήσει το ύπατο αξίωμα.

Αν θέλετε, αργήσαμε ως χώρα να κάνουμε την υπέρβαση. Στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν χώρες, που εδώ και χρόνια μετρούν πλέον δεκάδες γυναίκες στο ύπατο αξίωμα με αυξημένες μάλιστα αρμοδιότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις η μάχη μάλιστα δίνεται μόνο μεταξύ γυναικών για την προεδρία.

Υπερβατική, πραγματικά, η πρόταση, σταθμός στη νεότερη ιστορία της χώρας. Παρ’ ότι τα θέματα της δημόσιας ατζέντας δεν χωρίζονται σε ανδρικά και γυναικεία, όπως σχολίαζε χθες διακεκριμένος συνταγματολόγος, είναι επιλογή με μεγάλο συμβολισμό, για τον οποίο εμείς οι γυναίκες δικαιούμαστε να νιώθουμε απόλυτη ικανοποίηση.

Οχι απλά επειδή είναι γυναίκα, αλλά διότι σε ένα πολιτικό σκηνικό, που οι ικανές γυναίκες στις υψηλότερες θέσεις λήψης αποφάσεων του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα μειοψηφούν, η επιλογή της στο ύπατο αξίωμα του κράτους σπάει ταμπού, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, παρ’ ότι απομένει να γίνουν ακόμη πολλά για να δικαιωθεί η έννοια της ισότητας των δύο φύλων στην ελληνική κοινωνία.

Επιπροσθέτως, όμως, η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου ως υποψήφιας για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι κίνηση στρατηγικής σημασίας εκ μέρους της κυβέρνησης, καθώς δημιουργεί συνθήκες ευρύτερων πολιτικών συγκλίσεων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσουν ανεπιφύλαχτα, η πρόταση δεν είναι κομματική και επιπλέον εξυπηρετεί τον στόχο της ΝΔ, που θέλει να σηματοδοτήσει το πέρασμα στη νέα εποχή.

«Οσο εμείς σχολιάζουμε τον Μητσοτάκη, αυτός συσπειρώνει όλα τα κόμματα στην επιλογή του για ΠτΔ», υπογράμμιζε στη στήλη στέλεχος του ευρύτερου προοδευτικού χώρου προχθές το βράδυ. Το σχόλιό του και μόνο αποτύπωνε στο έπακρο την αμηχανία, που προκάλεσε στα περισσότερα κόμματα η πρόταση της κυβέρνησης, την οποία είναι σίγουρο πως δύσκολα μπορούν να αρνηθούν, για αυτό και η εκλογή της θα γίνει από τον πρώτο γύρο.

Εν κατακλείδι, επί της ουσίας όλα θα κριθούν στην πράξη, κυρίως από τον τρόπο που η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ασκήσει τα καθήκοντά της. Οψόμεθα, λοιπόν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου