To νέο πρόσωπο της οικονομίας

to-νέο-πρόσωπο-της-οικονομίας-235154

Ετσι μπορεί να ανοίξει δίκαιος και βιώσιμος αναπτυξιακός δρόμος, να αρθούν στρεβλώσεις και ανισότητες, να ξεπεραστούν εμπόδια και παραδοσιακοί φραγμοί

Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης προϋποθέτουν βελτίωση των δομικών χαρακτηριστικών της οικονομίας μας και επενδύσεις με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, που θα επενδύουν στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Αυτό υπογράμμιζε χθες σε σχετικό άρθρο του στέλεχος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στον οικονομικό Τύπο, υπογραμμίζοντας επίσης πως ακόμη και αν υπάρξει τόνωση της κατανάλωσης, η επίδραση στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας θα είναι αρνητική.

«Ακόμη δεν εξάγουμε αρκετά, ώστε να καλύπτουμε την άνοδο στις εισαγωγές που προκαλεί η ανάπτυξη. Η συστηματική άνοδος των εξαγωγών και ποσοτικά και κυρίως ως αξία, μπορεί να γίνει μόνο με παραγωγή που θα στηρίζεται σε ποιοτική εργασία που βέβαια θα πρέπει και να αμείβεται ανάλογα», σημειώνει επίσης ο ίδιος, παρατηρώντας επίσης ότι άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια, πέτυχαν αμέσως υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης γιατί στηρίχθηκαν σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό πρότυπο. Είχαν φροντίσει να έχουν σύγχρονη παραγωγική βάση και έτσι όταν έφτασε η ώρα να κάνουν το άλμα, έγινε με γρηγορότερα βήματα αφενός και με αμεσότερα αποτελέσματα αφετέρου.

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Το ζήτημα άλλωστε αναγνωρίζεται πλέον καθολικά ως το πλέον κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Το παραγωγικό μοντέλο που μας έφτασε μέχρι την κρίση, συμφωνούν όλοι πως έχει χρεοκοπήσει και πως θα πρέπει να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα σε αλλαγές που θα συνδέονται άμεσα με σύγχρονες και καινοτόμες δράσεις που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας και θα την κάνουν ανταγωνιστική σε σχέση με άλλες οικονομίες.

Προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση προεκλογικά ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες, κατά την εκτίμησή μας, θα πρέπει άμεσα να βάλει σε τροχιά εφαρμογής, πρώτον για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, την προώθηση των βιώσιμων μεταφορών και της επίλυσης των προβλημάτων σε βασικές υποδομές δικτύων, και την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος σε διασύνδεση με τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους και δεύτερον για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με στοχευμένες δράσεις και βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών στην υγεία, την πρόνοια και την παιδεία.

Ετσι μπορεί να ανοίξει δίκαιος και βιώσιμος αναπτυξιακός δρόμος, να αρθούν στρεβλώσεις και ανισότητες, να ξεπεραστούν εμπόδια και παραδοσιακοί φραγμοί και να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα και τα οποία, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορεί να στηρίξουν νέο κύκλο ανάπτυξης στη μετά μνημονίων εποχή, στον οποίο είναι απολύτως απαραίτητο όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου