Για να ευοδωθούν οι προσδοκίες

για-να-ευοδωθούν-οι-προσδοκίες-239197

Ολοι θέλουν να πιστεύουν πως το 2020 θα δράσει σαν καταλύτης αλλαγών και προσαρμογών, που θα πρέπει να γίνουν, σε περιβάλλον προκλήσεων και ευκαιριών για όλους. Σε περιβάλλον συνεχούς δημοσιονομικής προσαρμογής, που η χώρα μας θα πρέπει να βρει τον προσανατολισμό της και να απελευθερώσει την παραγωγική δυναμική της προς όφελος της ανάπτυξης και της προόδου

Από διαφορετική σκοπιά μεν, με το βλέμμα στραμμένο προς την ίδια κατεύθυνση δε, όλοι ανεξαιρέτως ομονοούν πως το 2020 θα είναι έτος σύγκρουσης με τις προσδοκίες, που καλλιεργήθηκαν το 2019 για τη χώρα.

Διόλου τυχαία, καθώς υπάρχουν μπροστά προκλήσεις, αλλά και μέτωπα ανοιχτά, τα οποία απασχολούν και πρέπει σταδιακά να δρομολογηθούν λύσεις.

Για παράδειγμα, η χώρα, με αφορμή τα εθνικά θέματα, έχει μπροστά της την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει. Η εκτόνωση επιβάλλεται και προς αυτή την κατεύθυνση είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες και περιμένει θετικές εξελίξεις.

Στον τομέα της οικονομίας από την άλλη βρίσκονται μπροστά μεγάλες προκλήσεις, που χρειάζονται την κατάλληλη διαχείριση για να αποβούν επωφελείς για τη χώρα.

Το 2020 θα διαφανεί εάν οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021. Ιδανικό σενάριο για να μπορέσει η οικονομία να αναπνεύσει περαιτέρω και κατ’ επέκταση ολόκληρη η κοινωνία.

Το βασικό σενάριο κόντρα στις αναφορές, ότι η Ελλάδα θα πάρει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021 και το 2022 από 3,5% σε 2,2%, είναι ότι τελικώς οι δανειστές δεν θα μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Θα δοκιμαστούν στην πράξη, επίσης, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης, για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για την αντιμετώπιση παθογενειών, που μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την κρίση, λειτούργησαν σαν βαρίδια, προκαλώντας δυσμενείς επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Ολοι θέλουν να πιστεύουν πως το 2020 θα δράσει σαν καταλύτης αλλαγών και προσαρμογών, που θα πρέπει να γίνουν, σε περιβάλλον προκλήσεων και ευκαιριών για όλους. Σε περιβάλλον συνεχούς δημοσιονομικής προσαρμογής, που η χώρα μας θα πρέπει να βρει τον προσανατολισμό της και να απελευθερώσει την παραγωγική δυναμική της προς όφελος της ανάπτυξης και της προόδου.

Η δυναμική θα έχει την αξία που της προσδίδουμε και θα λειτουργήσει δημιουργικά υπέρ της χώρας, όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις αποφασίσουν να παραμερίσουν λαϊκισμό, ιδεοληψίες και φτηνά αντιπολιτευτικά τεχνάσματα και να στηρίξουν όσες τουλάχιστον πρωτοβουλίες θεωρούν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην προσπάθεια, άλλωστε, δεν θα κριθεί μόνο η κυβέρνηση, αλλά συλλήβδην το πολιτικό σύστημα, αν μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, που απαιτούν οι προκλήσεις, που έχει μπροστά της η χώρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου