ΤΟΠΙΚΑ

Ασθενείς με ηλεκτρονική «ταυτότητα»

ασθενείς-με-ηλεκτρονική-ταυτότητα-241268

Τήρηση ηλεκτρονικού αρχείου για τους ασθενείς, που νοσηλεύονται σε αρκετές Κλινικές του Αχιλλοπουλείου

Με αργά βήματα το πέρασμα του Νοσοκομείου Βόλου στην εποχή της ψηφιοποίησης. Η δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου των ασθενών, που ξεκίνησε ως πιλοτικό πρόγραμμα το 2017, συνεχίζεται για τη μηχανοργάνωση όλων των κλινικών, χωλαίνει όμως καθώς υπάρχουν τμήματα στα οποία το σύστημα δεν είναι συνδεδεμένο με την κεντρική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις δύο Παθολογικές Κλινικές, στην Καρδιολογική και στην Παιδιατρική Κλινική το σύστημα λειτουργεί «ρολόι». Οι ηλεκτρονικοί φάκελοι των ασθενών αποτελούν το «Ευαγγέλιο» για γιατρούς και νοσηλευτές και όποτε χρειαστεί ενημερώνονται με νέα στοιχεία. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όπου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση με την κεντρική βάση δεδομένων, οι γιατροί πήραν από μόνοι τους την πρωτοβουλία και έχουν δημιουργήσει ξεχωριστή πλατφόρμα την οποία τροφοδοτούν ανά πάσα στιγμή με τα στοιχεία των ασθενών, τα οποία είναι απαραίτητα για να υπάρχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για την ασθένειά τους και κατ’ επέκταση για τη θεραπεία τους, σύμφωνα με τον νεφρολόγο- πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών Παύλο Μαλινδρέτο.

Ουσιαστικά ο ηλεκτρονικός φάκελος των ασθενών αποτελεί την «ταυτότητά» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εκτός από το όνομα και τη διεύθυνση, περιλαμβάνει την περιγραφή των νοσημάτων, τις νοσηλείες, τα φάρμακα που χορηγούνται καθώς και τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο ασθενής. Επιπροσθέτως ο ηλεκτρονικός φάκελος είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμος σε όλα τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας, ώστε τα στοιχεία των ασφαλισμένων να είναι προσβάσιμα στους γιατρούς σε περίπτωση που χρειαστεί η διακομιδή τους και η παρακολούθησή τους σ’ άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Επιπλέον «θωράκιση»

Την υποχρεωτική ενεργοποίηση όλων των γιατρών για τη συμπλήρωση του φακέλου υγείας των ασθενών προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Δημόσια Υγεία το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την χαρτογράφηση όλων των πιθανών κινδύνων υγείας των πολιτών µε βάση τη συμπεριφορά που ακολουθούν και τον τρόπο ζωής τους για αυτό και αναμένεται να ενεργοποιηθούν όλοι οι γιατροί, αρχής γενομένης από τους οικογενειακούς που έρχονται πρώτη σε επαφή με τον ασθενή, πριν φτάσει στο Νοσοκομείο. Ο κάθε οικογενειακός γιατρός θα αναλάβει να καταγράψει τα προβλήματα που πιθανώς να αντιμετωπίσουν στο µέλλον ένας ασφαλισμένος µε βάση τις συνήθειές τους (κάπνισμα, αλκοόλ κ.λπ.).

Τις πληροφορίες που θα συγκεντρώσει ο γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να τις καταγράψει σε έναν ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο ο οποίος εφόσον ο ασθενής μεταφερθεί για νοσηλεία στο Νοσοκομείο, θα βοηθήσει τον νοσοκομειακό γιατρό ώστε να μπορεί να εκτιμήσει τους νέους κινδύνους και όσα µπορούν να αποβούν µοιραία για τη ζωή τους, όπως είναι οι κακές συνήθειες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου